Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MisterTwister:
Sucha masa - pozostałość produktu, np. paszy, otrzymana w skutek wysuszeniu próbki (usunięcia wody) w skutek różnorakich procesów technologicznych, fizycznych i chemicznych. Sucha masa składa się z substancji organicznych i składników mineralnych. Odgrywa bardzo dużą rolę w badaniach biochemicznych i analizie żywieniowej.
@MisterTwister: Przyczyna jest prosta: białko jest składnikiem dominującym i różnica między mokrą a suchą masą jest już zauważalna. W przypadku tłuszczu, którego jest np. 5%, różnice wynoszą jakieś dziesiętne części grama w 100 g.
Generalnie piszemy o suchej masie od pierwszego białka kfd (to już chyba prawie dekada), ponieważ... większość producentów deklarowało zawartość właśnie wg niej, nie informując o tym, że chodzi właśnie o produkt bez uwzględniania wilgotności. Co lepsze, często