Tak btw, jak ci się podoba mój władca, który w zaledwie 4 lata zdobył trzy specjalizacje wojskowe i można powiedzieć proces szkolenia ma za sobą i teraz tylko pozostało jak najczęściej wykorzystywać jego umiejętności w bitwach a kto wie, może nawet uda mu
@maniek50005: hmm przydatne ( ͡°͜ʖ͡°) jak wrócę do ck2 by wbić achivki to na trudne scenariusze napewno się przyda. Udostępniłem w aktywnosciach na steamie, niech leci w świat
@mojemacki: Możesz pokazać, co udało ci się zbudować, a być może zasugeruję jakieś kroki celem powiedzmy zmilitaryzowanego podboju Anglii, o którym kiedyś rozmawialiśmy;D
@mojemacki: Hmm,.. na wojnie commander przeciwnika zaatakował ciężarną kobietę,.. i wygrał. - nie jest to szczególnie honorowe zachowanie ;D No i za podbite oko gościa skasuje jak tylko będzie taka możliwość;D
Tak btw. to też całkiem ciekawy jestem jak idzie ci rozgrywka polskimi plemionami i czy na swój sposób rozgrywka w tym miejscu jest łatwiejsza czy też stanowi jakieś wyzwanie wojując z państwami katolickimi ;D
@maniek50005 państwa katolickie jeszcze się mną nie interesują. Na ten moment uważam, że rozgrywka jest łatwiejsza i posiadam większe pole do zabawy i popisu. Grając Irlandią byłem mocno ograniczony obszarem i tylko dwoma bliskimi sąsiadami. A każda wyprawa na kontynent była bardzo droga mimo posiadania własnych łodzi.
Na ten moment mam straszny bałagan w państwie, ciągle problemy z radą, zbyt wiele holdingów (których nie mogę rozdać bo rada się krzywi) i tak
@mojemacki: Hmm, zbyt wiele holdingów pogarsza ci powszechną opinie wśród wszystkich wasali łącznie z radą - i nie zgadzają się oni rozdać ziemi - bo zapewne to oni by chcieli byś taką ziemie im dał. Pogarsza to twoją zdolność zarządzania pozostałymi ziemiami (zmniejsza ilośc przychodów z podatków i zdolność do pobierania poborowych)
Na twoim miejscu jak najszybciej bym się pozbył najgorszych prowincji z twojej domeny, i oddał ją byle komu -
Witam @mojemacki: W ustroju plemiennym nacji polskiej dysponujemy typowym retinue dla tego ustroju + hussaria jednostka dostępna dla kultury polskiej
Zwykłe retinue nie jest drogie i kosztuje tylko prestiż i sobie można takich oddziałów narobić na pęczki.
Husaria na start bazowo dostaje +60% obrony i +20% zwiększone morale w porównaniu do zwykłych poborowych lekkich kawalerzystów z twojej stolicy. Niestety ta jednostka jest bardzo droga w najęciu 126 golda + 0.2 koszt
Dobry pomysł, nie wiem dlaczego wcześniej na to nie wpadłem i umieściłem linka dopiero teraz ;D
Wrzucę go jeszcze tutaj, żebyś nie musiał szukać;D
https://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=2023147609
Tak btw, jak ci się podoba mój władca, który w zaledwie 4 lata zdobył trzy specjalizacje wojskowe i można powiedzieć proces szkolenia ma za sobą i teraz tylko pozostało jak najczęściej wykorzystywać jego umiejętności w bitwach a kto wie, może nawet uda mu
źródło: comment_15939434640H1LsqpqGw4jUJQ2DqujBw.jpg
PobierzNo i za podbite oko gościa skasuje jak tylko będzie taka możliwość;D
Tak btw. to też całkiem ciekawy jestem jak idzie ci rozgrywka polskimi plemionami i czy na swój sposób rozgrywka w tym miejscu jest łatwiejsza czy też stanowi jakieś wyzwanie wojując z państwami katolickimi ;D
źródło: comment_1593956813LJdYZoEE8pAYw4nJpuoTUM.jpg
PobierzNa ten moment mam straszny bałagan w państwie, ciągle problemy z radą, zbyt wiele holdingów (których nie mogę rozdać bo rada się krzywi) i tak
Pogarsza to twoją zdolność zarządzania pozostałymi ziemiami (zmniejsza ilośc przychodów z podatków i zdolność do pobierania poborowych)
Na twoim miejscu jak najszybciej bym się pozbył najgorszych prowincji z twojej domeny, i oddał ją byle komu -
Mógłbyś mi jeszcze powiedzieć ile dokładnie i jakich wojaków zrekrutować do armii podręcznej?
źródło: comment_159398316351XJrHBOwG7Tx8dItTlghS.jpg
PobierzW ustroju plemiennym nacji polskiej dysponujemy typowym retinue dla tego ustroju + hussaria jednostka dostępna dla kultury polskiej
Zwykłe retinue nie jest drogie i kosztuje tylko prestiż i sobie można takich oddziałów narobić na pęczki.
Husaria na start bazowo dostaje +60% obrony i +20% zwiększone morale w porównaniu do zwykłych poborowych lekkich kawalerzystów z twojej stolicy.
Niestety ta jednostka jest bardzo droga w najęciu 126 golda + 0.2 koszt
źródło: comment_15939855730r6zn6vEFcp8oki3qoiNM6.jpg
Pobierz