Wpis z mikrobloga

@capol2: w mojej poprzedniej firmie 25% załogi otrzymało wypowiedzenia. Taki moloch (ta sama branża) gdzie politycy się przy niej reklamowalo, dostalo w tamtym tygodniu 75 osób, reszta zalogi pensja -20%, z zapowiedzia, że może to uratuje kolejne 50 stanowisk.

Jeeej, jest świetnie xD

Ale prawda też taka, że jak w życiu, są i branże co zyskały na tym. Ale ogólny rozrachunek raczej na minus...
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@KrzaczekPl: u mnie drastyczny spadek zamówień. W zeszłym roku w kwietniu było 700 000 zł, w tym roku 60 000 zł. Na razie obcięcie etatu załodze, ale kto wie czy zaraz zwalniać nie będą.
  • Odpowiedz
@bolczan: może to co ja piszę, jest mega skrajnym przykładem, bo robilem w branży lotniczej (ale nie striktę przy samolotach, tylko produkcji części) i nie wiem, czy wyczucłem, czy kierowany tym, co sie dzieję, wróciłem do spożywki - ale na inne stanowisko, co wiązalo tez sie dla mnie z przeprowadzką do Warszawy.

I serio, spożywka jak spożywka, w dobie kryzysu żyje, ludzie jeść muszą, a nawet wzrosły obroty chwilowo, bo ludzie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@KrzaczekPl: też metal, automotive I ciężki przemysł. Jak handlować jak nikt nie chce kupować bo każdy pozamykany a i firmy szukają oszczędności więc wszelkie zakupy przełożone
  • Odpowiedz
@bolczan Wiesz, u mnie dyrektor coś przebąkuje, że mamy zgodę na zakup dwóch 5-osiowek (frezarek), a ostatnie dwa lata, wyglądaly tak, jakby amerykanie mieli w planach wpaść pewnego dnia z ciężarowkami i wywieźć wszystko do Chin, bo zakład po zakładzie w europie likwidowany i wszystko u nas lądowało....

Ale w związku chyba z Covidem i tym co się dzieje w Usa, to nas zasrali tak robotą, że my na zewnątrz teraz dajemy,
  • Odpowiedz
@capol2: #!$%@? 90% firm co pobrało dotacje od Panstwa spadek dochodow wykazywala sztucznie. W kwietniu zadna firma nie wystawiala fv zeby dostac dofinanasowania od panstwa. Jak slysze ze przedsiebiorcy zostali zostawienie sami sobie to mnie #!$%@? strzela bo ja za ta pomoc dla nich place
  • Odpowiedz