Wpis z mikrobloga

Robie projekt na uczelnie w qt creatorze w c++. Już skończyłem ale wyskoczył problem przy uruchamianiu pliku exe. Okazało się, że muszę wrzucić biblioteki do folderu z projektem. Zrobiłem to i działa ale pojawił sie innym problem, po wrzuceniu biblioteki "Qt5Core.dll" program nie czyta mi wszystkich Pixmapów, a bez niej nie mogę odpalić pliku exe. Ktoś może wie jak to naprawić? :D
#cpp #qt5 #qt #programowanie
  • 31
@Czokowoko: wszystko prawie bangla już teraz. Pozostaje nadal problem tego, że część pixmapów się nie pojawia.
W Qt creatorze normalnie widać je ale po kompilacji tudzież po odpaleniu .exe już ich nie widać.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Queen14K: po prostu twoja binarka ich nie widzi. Jak odpalasz je w Qtcreatorze to ona importuje ścieżki z projektu, natomiast jeśli odpalasz ją solo wtedy jest ona goła czego przykładem byl twój problem.

Musisz w deployu pokazać jej gdzie powinna szukać tych plików np stwórz folder tam gdzie masz binarke o nazwie np Pixmap, skopiuj je tam i tę ścieżkę podaj do binarki.

Pamietaj ze to będzie relatywna dla niej ścieżka
@Czokowoko: nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale w tym momencie właśnie tak mam. Stworzyłem plik o nazwie images i tam sobie wrzuciłem wszystkie mi potrzbne pliki. Następnie utworzyłem plik z zasobami i tam dodałem cały ten folder.
@Czokowoko: DZIAŁA! wcześniej konwertowałem z jpg na png i to zepsuło te zdjęcia .... taki długpi błąd a tyle zachodzu ale tak czy siak nauczyłem się czym jest windeploqt. Dzięki jeszcze raz. Wreszcie mogę oddać projekt...