Wpis z mikrobloga

Czego używacie do statycznej analizy kodu #java? wszędzie piszą ludzie o findbugu, ale on jest nierozwijany. Checkstyle z rok temu chciałem dodać do projektu to nie radził sobie z javą > 8. Sprawdzałem facebookowy infer na projekcie, gdzie robi dwóch juniorów i jeden senior to znalazł tylko błędy w kodzie generowanym przez lomboka i brak adnotacji nullable w metodach (a nie jest możliwe, że kilkuletni projekt gdzie robią juniorzy nie ma błędów). Chcę dodać sobie jakiś analizator do projektu, najlepiej żeby miał też wtyczkę do idei i na żywo analizował, a nie jak sonar, że trzeba wejść na osobną stronę i sprawdzić raport, a w ogóle sonar jest odbrym wyborem teraz? na javę 11 i nowsze?
#programowanie
  • 6
@dupaztrupa: SonarLint mozna spiac z serwerem i zaciagnac reguly z serwera lub uzyc domyslnych (ale tylko sonarqubowe dzialaja, a nie z zewnetrzych tooli) to bedzie pokazywal w trakcie pisania kodu. PMD + checkstyle + findbugs spiete z sonarem i zintegrowane zeby commentowalo odpowiednie linijki w pull requestach wydaje mi sie najciekawszym rozwiazaniem.