Wpis z mikrobloga

Rozumiem, że dzięki wspaniałej decyzji AMD mając płytkę MSI B450m Mortar Max wyżej dupy nie podskoczę i 4 generacja Ryzena nie dla mnie, a dla pana to? Szkoda, bo planowałem przejście z 3600X na 4700/4800X jeśli gry miałyby fajna optymalizacje z racji na wykorzystanie podobnych procesorów w nowych konsolach #amd #pcmasterrace
  • 19
  • Odpowiedz
@drzuo: Nic się nie okaże. Po pierwsze nikomu nie chce się rekonstruować specjalnie niekompletnego kodu agesy, a po drugie AMD by pokazało im drzwi na takie coś. To nie jest "wsparcie na wybranych" jak z B350 i Zen 2. To jest "nie i #!$%@?"
  • Odpowiedz
Nic się nie okaże. Po pierwsze nikomu nie chce się rekonstruować specjalnie niekompletnego kodu agesy, a po drugie AMD by pokazało im drzwi na takie coś. To nie jest "wsparcie na wybranych" jak z B350 i Zen 2. To jest "nie i #!$%@?"

@KaMaTwo: A to opierasz na oficjalnych słowach od AMD czy o to co przeczytałeś gdzieś na reddicie?
  • Odpowiedz
@ediz4:
https://community.amd.com/community/gaming/blog/2020/05/07/the-exciting-future-of-amd-socket-am4
Wpis przez https://www.linkedin.com/in/rthallock
"Senior Technical Marketing Manager at AMD"

AMD has no plans to introduce “Zen 3” architecture support for older chipsets. While we wish could enable full support for every processor on every chipset, the flash memory chips that store BIOS settings and support have capacity limitations. Given these limitations, and the unprecedented longevity of the AM4 socket, there will inevitably be a time and place where a
  • Odpowiedz
@ediz4: AGESA to część BIOSu za którą odpowiada AMD i ta część jest odpowiedzialna za m.in. uruchomienie i kontrolę rdzeni na procesorze. Właśnie to miało być odpowiedzialne za długą żywotnosć platformy AM4. Od teraz w taki czy inny sposób nie będzie się dało wgrać nowych update, włącznie z tymi które umożliwiają działanie zen 3 do chipserów 4xx i 3xx. Twórcy płyt głównych mogliby to zrobić gdyby mieli kod źródłowy AGESY, ale
  • Odpowiedz
Gigabyte ma płyty x570 o dokładnie tej samej wielkości BIOSu (16MB) co płyty A320, a działają na nich wszystkie możliwe generacje procesorów Zen

@KaMaTwo: serio?
https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-ELITE-rev-10/support#support-cpu
Ja nie widzę ani APU Excavatora ani całej serii ryzen 1xxx. Są tylko 2 procesory z serii AF.

Co oznacza, że da się zrobić płytę główną z całą linią procesorów zen i nie jest problemem ilość pamięci. A nawet gdyby była to da się to
  • Odpowiedz
Tu jest tylko mowa że nie przewidują wsparcia z powodu małej ilości pamięci w biosach - co jest prawdą.

@ediz4: Z powodu czego?

X470 z 32MB kościami biosu:
- Asrock Fatal1ty X470 Gaming K4
- Asrock Fatal1ty X470 Gaming-ITX/ac
- Asrock X470 Master SLI
- Asrock X470Master SLI/ac
- Asrock X470 Taichi
- Asrock X470 Taichi Ultimate
- Asus Prime X470-Pro
- Asus Crosshair VII Hero
- Asus Crosshair VII Hero
  • Odpowiedz
@Pustulka: I co ta lista ma udowodnić? Swego czasu miałem płytę na B350 Msi. Wydali bios beta zen2 wywalając wsparcie dla apu bristol i usuwając wszystkie wodotryski. Z jakiego powodu skoro uważasz że miejsca na biosach jest dosyć?
  • Odpowiedz
@ediz4: Jakoś inni producenci są się w stanie zmieścić ze wszystkimi generacjami, więc nie wiem czemu uogólniasz śmietnik jaki ma MSI do innych, zresztą w B450 przycięli interfej graficzny i jakoś się mieściła na wersjach non Max.
  • Odpowiedz
@Pustulka: No czyli jednak jest problem z miejscem skoro musieli coś przycinać ( ͡° ͜ʖ ͡°) A teraz na te same płyty będziesz musiał wepchnąć mikrokod do całej nowej serii zen3 + APU na zen2 które wyjdzie pewnie wcześniej. Czyli zwiększyć ilość obsługiwanych CPU prawie dwukrotnie. A co do x570 to przypominam że one w ogóle nie dostały wsparcia dla zen1 ( ͡° ͜ʖ ͡
  • Odpowiedz
Czemu o tym nie wspomniałeś?

@ediz4: Bo zwyczajnie zapomniałem, ale to tylko pokazuje, że dla reszty płyt z 16MB kościami można tylko przycinać wsparcie dla starszych procesorów i zostawiać tylko dla tych nowszych. Widziałem też nawet lepszy pomysł, z opcją wybrania przy flashowaniu, którą wersję ryzena chcesz wgrać

Co do samych pojemności MSI podawało że wolne w kościach 32MB po zen2 a przed APU było zaledwie niecałe 3MB

@ediz4: 8,08MB
  • Odpowiedz
Bo zwyczajnie zapomniałem, ale to tylko pokazuje, że dla reszty płyt z 16MB kościami można tylko przycinać wsparcie dla starszych procesorów i zostawiać tylko dla tych nowszych. Widziałem też nawet lepszy pomysł, z opcją wybrania przy flashowaniu, którą wersję ryzena chcesz wgrać

@Pustulka: Tutaj zgoda. Można usuwać wsparcie dla starszych serii robiąc miejsce.

8,08MB samych mikrokodów, liczmy, że Zen 3 będzie zajmować 3MB łącznie 11,08MB, więc tak jak pisałem wyżej, MSI
  • Odpowiedz