Wpis z mikrobloga

#akwarystyka #akwarium Stoję przed zakupem swojego pierwszego akwarium. Wybrałem już wstępnie Aquel 60 (60x30x30cm) i teraz chciałbym jeszcze, żeby ktoś zerknął nie nie za mało/dużo kamieni, podłoża, żwirku mam w koszyku. Generalnie chciałbym na środku mieć korzeń i obok niego ciąg kamieni prawie do ścianek na szerokość. Na środku przy korzeniu, żeby były większe, na końcach mniejsze. Zobaczę na ile mi się to uda, ale miałby to być taki efekt rozerwania skały przez korzeń. To trochę wyżej, a niżej pozostałe kamienie plus te małe łupki. Rośliny to będzie jakiś prosty zestaw dostępny na allegro. Będą tam krewetki i ryby. Pod kamienie też muszę sypnąć żwir czy wystarczy substrat, a żwir tylko w widocznych miejscach?
Pobierz frontendowiec - #akwarystyka #akwarium Stoję przed zakupem swojego pierwszego akwariu...
źródło: comment_1588413237WZs5QefKkDGmQf5GJLesdi.jpg
  • 23
@frontendowiec: Celujesz bardziej w aquascaping, czy ryby ? Bo te 15kg skały+łupki+korzeń zajmą naprawdę sporo miejsca w środku. Na oryginalnym filtrze ? Żwirku na górę faktycznie mało.

Wstrzymał bym się z zakupem roślin w tym samym momencie co wystrój, niekoniecznie przeżyją w czasie kiedy będziesz zastanawiał się nad koncepcją baniaka w środku.

Swoją drogą to poszukałbym najpierw na lokalnych grupach czy ktoś nie ma na sprzedaż używanego akwarium z szafką, może
@Wujek_Fester:
Raczej pośrednio, wyjdzie w praniu. Właśnie dlatego pytam czy nie za dużo kg tak naprawdę wziąłem do takiego akwarium, więc może zmniejszę o 5kg skały. Trudno tak sobie zaplanować jak tego nie widać w rzeczywistości, bo zdjęcia są tylko podglądowe dla wszystkich opcji wagowych. Nie mniej więcej ile skałek dają w zależności od wagi.
Narazie oryginalny filter, oświetlenie i grzałka.

ciągle zastanawiam się nad rozmiarem, ale uważam, że to 60l
@frontendowiec lepiej zamów za dużo żwirku niż za mało. Jest z tym mnóstwo #!$%@?, jak na koniec okaże się, że zabrakło 1kg to będziesz chciał wyrzucić akwarium przez okno. O zaburzaniu flory bakteryjnej nawet nie wspominam
@frontendowiec jak chcesz nówkę to ok, pewnie przyjdzie bez szafki więc kolejne pytanie - czy baniak bedzie stał w miejscu w osłoniętym od slonca?

Skoro dopiero zaczynasz i jeszcze nie masz koncepcji ani doświadczenia, to może zacznij od czegoś bardziej w kierunku roślinnego? Wtedy tak naprawdę wystarczy korzeń dla ozdoby, 2-3 groty z bambusa i jak zaczniesz zabawę z roślinami, zobaczysz jak rosną i to powoli ułożysz sobie w głowie koncepcję końcowa?
@Wujek_Fester: Tak. Będzie w pokoju od drugiej strony niż słońce. W miejscu zacienionym. Lub też nie prosto na słońce jeżeli bym musiał jednak przynieść dodatkową szafkę. Jedynie przy zachodzie może ciut promieni padać w pobliżu akwarium w tym drugim miejscu. Myślę, że właśnie narazie zrobię z roślinami, a później stopniowo dokupię krewetki lub ryby
@frontendowiec: Co do podłozy jest też sporo szkół. Jak chcesz w miarę ekonomicznie to ja od siebie polecam zwyczajnie bazalt o granulacji około 1mm + kulki gliniano-torfowe ;) Spora oszczędność (bazalt kupisz w budowlanym) a kulki GT kosztują grosze.

Tutaj poniżej bez żadnych kulek GK ani substratu, hodowane na swojskim bojownikowym gównie ;)

No i nie daj się nabrać na super nawozy. Proszek+woda destylowana+(witamina C+sorbinian potasu jako konserwanty) robią robotę za
Pobierz Wujek_Fester - @frontendowiec: Co do podłozy jest też sporo szkół. Jak chcesz w miarę...
źródło: comment_1588418837GkWj6IC2juXJst6tdR5TOV.jpg
@Bambomancer: Nie ma za bardzo używek w mojej okolicy. Myślę, że akwarium jest produktem, który jednak dobrze jest kupić nowy. Za 230 mogę kupić przecież dosyć duży zestaw i to nie no name, więc myślę, że warto spróbować
@frontendowiec: Korzeń lepiej wziąć większy, zakładam że masz brzeszczot w domu i sobie dotniesz. BTW - nigdy na wcisk, drewno się rozszerza jak namoknie. Co do roślin to zależy ile chcesz. Raczej klasycznie microsorum, anubias, rogatek, alternanthera, ludwigia - mogą różnie rosnąć więc nasadź ile chcesz. Przy oświetleniu kitowym raczej nie nastawiaj się na jakieś trawniki.

Posłuchaj rad kolegów, facebook marketplace, olx, gumtree. Możesz trafić okazję i to nie tylko akwarium,
@Wujek_Fester: Zamówiłem właśnie ten zestaw + kamienie. Jak przyjdzie to ustawię akwarium w różnych miejscach i wybiorę gdzie najlepiej. Na jednej szafce będzie z centymetr luzu od krawędzi, ale jest ona przy oknie i drzwiach. Mogę walić drzwiami w nią i raczej nie będzie to dobre, ale mam na strychu jeszcze dwie stabilne szafki
@Wujek_Fester: @Bambomancer: @kaaban: @AlvarezCasarez: już do mnie doszło ( ͡° ͜ʖ ͡°) jednak wysłali mi wersję day&light. Ale przez ostatni czas doszedłem w wniosku, że chcę mieć kiryski. Najlepiej sterby, pstre lub pandy... Do tego chciałbym ślimaka i krewetki (najbardziej mi się podobają Tylomelania i Blue Velvet), ale oprócz tego jakiś inny gatunek ryb żyjący bardziej w środkowej i górnej części akwa. Możecie mnie
@frontendowiec najlepiej piasek ale wbrew obiegowej opinii nie jest on niezbędny dla kiryskow - może być Żwir, byle nie był ostry

Widzę, że popełniłeś podstawowy błąd - wyjeb ten Żwir rzeczny do śmieci, wygląda on paskudnie i za jakiś czas będziesz pomstował że zalałeś takie akwa. Poza żwirem resztę możesz potem wymienić, dlatego ważne jest pomyśleć zawczasu o nim