Wpis z mikrobloga

Mam pytanie odnośnie wina jabłkowego robionego z soku NFC.

Mam 17 litrów soku, chcę zrobić 22L wina o mocy 14%, czyli:
22*14*17=5236g cukru

Sok ma 11g/100 ml czyli w 17 litrach mam 1870 gramów. Więc odejmuję ten cukier zawarty w soku, aby poprawnie wyszły mi procenty?
5236g - 1870g = 3366g

Czyli wystarczy jeśli dodam partiami te 3366 gram cukru na taką ilość nastawu? Patrząc na losowe przepisy mam wrażenie, że idzie tam więcej cukru na taką ilość soku. :3

I mam drugie pytanie co jeśli chcę mieć słodkie wino, ale o tych 15 procentach? Bo jeśli dodam więcej cukru to procenty pójdą w górę, więc jak? Słodzić ksylitolem po zasiarkowaniu czy co?

Dzięki za pomoc!

tagi:

  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lolattack: Ostatnimi czasy nie mierzę bo mi się wszystko przeterminowało a ciągle "nie mam kiedy" uzupełnić zapasów ( ͡° ͜ʖ ͡°), więc przy zlewaniu dodaję stałą dawkę.
Taka ściągawka:

Roztwór przygotowuje się poprzez rozpuszczenie 10 g pirosiarczynu potasu w niewielkiej ilości ciepłej wody (w zimnej rozpuszcza się gorzej) i dopełnienie zimną wodą do objętości 100 ml. Dany roztwór będzie więc zawierał 100 mg/ml pirosiarczynu potasu (10
  • Odpowiedz