Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@TwojStaryToKorniszon: ale że ktoś wyłącza enter na submicie gdy ten ma focus?
Czy enter jak jest focus gdziekolwiek w formularzu? Bo w sumie to nie spotkałem się chyba jeszcze ani razu z takimi rozwiązaniami, przynajmniej nie pamiętam.

Pierwsze jest domyślnie i wyłączanie tego jest wbrew zasadom a11y, a drugie wydaje mi się być średnio intuicyjne (np. gdy jest textarea w formularzu), ale może to kwestia indywidualna. Chyba że źle zrozumiałem.

Z
@Emes22: spotkałem się wielokrotnie
dziś akurat ztrigerrowałą mnie apka play24 (oczywiście na kompie, aplikacja webowa) gdzie masz potwierdzenie sms
wpisujesz kod i wciśnięcie enter nie potwierdza tylko trzeba łapać za myszkę i kliknąć w cholerny submit xD
to samo mam w aplikacjach bankowych nest czy mbank
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@TwojStaryToKorniszon: uh, w takich sytuacjach jak masz wpisać kod do uwierzytelnienia brak reakcji na enter jest faktycznie frustrujący. Spróbuj przenieść focus tabem. Jeden tab powinien od razu przenieść go na submit.
Chyba, że i to mają zrypane. Nie wiem jak strony tych banków, ale każda sieć komórkowa z której korzystałem nie umie into webdev (chociaż z vikingami teraz nie mam problemów, ale używałem ich strony tylko raz w życiu - tak