Wpis z mikrobloga

Hej mircy,
Dołączam do tagu #fotowoltaika. Troche #chwalesie nową instalacją fotowoltaiczną. Na dachu od ~3tyg, pracuje od dwóch dni (szanowni Państwo z PGE zaszczycili mnie swoją obecnością celem wymiany licznika dopiero teraz). Instalacja 5kW, dane z 25.03.2020, oby się zwróciło jak najszybciej :) Trzymajcie kciuki i pijcie kompot za zdrowie paneli! :) W razie pytań, piszcie śmiało :)

#lodzkie #lodz ##!$%@?
ksfake - Hej mircy,
Dołączam do tagu #fotowoltaika. Troche #chwalesie nową instalacj...

źródło: comment_1585292751UE6C3w6AYu8Rwy3PaomsOF.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majk3l: fakt, że przedwczoraj mieliśmy dosłownie gołe niebo. Przypuszczam, że było to blisko optimum jak na tą porę roku (szczególnie tempreturę). Oby wskaźnik produkcji/dystrubucji jeszcze Ci urus ;)
  • Odpowiedz
@ksfake: @majk3l: Powinniście (tak sobie myśłe) podawać produkcję dzienną w przeliczeniu na 1kWh - byłoby czytelne dla wszystkich bez względu na ich wielkość instalacji.

U mnie najwyżej w Marcu było 2020-03-25.
27,34 przy instalacji 4,48 to wychodzi 6,1 na 1kw
  • Odpowiedz
@Supaplex: też południe?

No kurka, jednak te stronv świata i nachvlenie coś dają...

U mnie też 25-tego bvł max 17.77kwh = 4,292kWh/kWp

Instalka kosztowała 13500 zł.
  • Odpowiedz
@ksfake fajna sprawa że robione są coraz lepsze panele i instalacje i ludzie coraz częściej z tego korzystają. Sam będę na domu stawiał. Nadwyżke nadal "sprzedaje" się w sieć?
  • Odpowiedz
@majk3l: Hmmm, może kwestia kąta, ale trochę dziwne. Ja mam 11 paneli po 320 Wp, co daje 3,52 kWp na dachu mniej więcej 32 stopni, a kierunek to wschód skierowany 20 stopni na południe i w ostatnich dniach miałem rekord(mam od połowy listopada instalację) - 17,8 kWh, czyli wyszło 5,05 kWh z 1 kWp.
  • Odpowiedz
@Gregory143: nadal się edukuję w tym obszarze :)
W teorii nadprodukcję (ponad swoje zużycie) 'magazynuje się' w sieci dystrybutora/operatora i masz rok czasu na jej wykorzystanie. Operator obcina sobie 20% Twojej nadprodukcji za 'magazynowanie'.

Inną sprawą jest intepretacja bieżącej konsumpcji podczas jednoczesnej produkcji niezaleznie od fazy (co się fachowo chyba nazywa 'bilansowaniem miedzyfazowym'). W mocnym skrocie kilka przyklady:
- Twoja instalacja generuje 1kW, kiedy pobierasz 3kW, wtedy licznik powinien rejestrować 2kW poboru.
- Twoja instalacja generuje 3kW, kiedy pobierasz 1kW, wtedy licznik powinien rejestrowac 2kW produkcji (do odzyskania, przyp.
  • Odpowiedz
@eddub: No widać nawet ze szczyt produkcji jest przesuniety na pozniejsza godzine ;) z ciekawosci, krozystasz/korzystales probnie z fronius pro?
  • Odpowiedz
@intires98: Sytuacja jest mocno skomplikowana ;) W teorii liczylem ale w praktyce w porownaniu do zeszlego roku:
1. Na świat przyszło bobo ;) - zuzycie rosnie
2. W związku z tym ja przeniosłem sobie prace do domu - zuzycie rosnie
3. Doszla klimatyzacja
4. Nie wiem jak beda zmienialy sie ceny pradu (pewnie nie bedzie tanial :P)
Instalacje zalozylem wieksza majac powyzsze na uwadze wiec powinna spokojnie wystarczyc na nasze
  • Odpowiedz