#krew #rckik #barylkakrwi #krwiodawstwo Miruny pomocy - dostalem recepte na leki XXX i YYY, ktory wg tej stronki: https://ktomalek.pl/lista-lekow-refundowanych-2020-honorowy-dawca-krwi/h-1 ma podane Cene 100%, cene 50%, jakies #!$%@? ryczalty i do tego cena dla ZK. Na recepcie mam wbite ZK, mam legite itp, a babka mi mowi ze obowiazuje mnie cena 100% bo nie mam choroby przewleklej na ten lek. Wytlumaczy ktos jak krowie na rowie jak to dziala? Kiedys kupowalem jakis lek i zamiast 20zl mialem 2zl normalnie, a tez oczywiscie nie bylem objety zadna znizka za chorobe przewlekla, tylko wlasnie za ZK
@taguje: Pewnie tak zrobili że tylko przewlekły dostaje lek refundowany a ZK gówno warte ale trzeba dzwonić do nfzetu wyjaśnić albo pare aptek może jakaś głupia baba siedzi
@furelsom: dzwonilem do jakiejs apteki i baba mowi ze no powinienem miec te cene ZK z neta niezaleznie od tego co mam wpisane w odplatnosci... zadzwonie jutro do NFZ
w przypadku gdy recepta zawiera kod uprawnienia dodatkowego, osoba wydająca wydaje produkt leczniczy, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego lub wyrób medyczny za odpłatnością wynikającą z tego uprawnienia;
@Pociongowy: ta, ale wtedy mi baba powiedziala ze jest na 100% i elo, e niby ja ZK nie interesuje, nie mialem czasu tam stac i sie palwoac, a lek musialem zjesc wiec kupilem :<
@taguje bez sensu. Następnym razem zgłosił bym ją do Naczelnej Izby Aptekarskiej oraz do NFZ i Ministerstwa Zdrowia oraz Rzecznika Praw Pacjenta. Powinno pomóc....
Miruny pomocy - dostalem recepte na leki XXX i YYY, ktory wg tej stronki:
https://ktomalek.pl/lista-lekow-refundowanych-2020-honorowy-dawca-krwi/h-1
ma podane Cene 100%, cene 50%, jakies #!$%@? ryczalty i do tego cena dla ZK. Na recepcie mam wbite ZK, mam legite itp, a babka mi mowi ze obowiazuje mnie cena 100% bo nie mam choroby przewleklej na ten lek. Wytlumaczy ktos jak krowie na rowie jak to dziala? Kiedys kupowalem jakis lek i zamiast 20zl mialem 2zl normalnie, a tez oczywiscie nie bylem objety zadna znizka za chorobe przewlekla, tylko wlasnie za ZK
2)Masz wpisany nr oddziału nfz?
A Tutaj odpowiedź Ministerstwa Zdrowia
a teraz patrze ze mam recepte ze znizka, ale lek nie przewiduje znizki dla ZK (wg listy refundacyjnej), wiec nie sprawdze na tej recepcie (╯°□°)╯︵ ┻━┻