Wpis z mikrobloga

Jest może jakiś dokument który podaje albo ogranicza przepustowość danej linii napowietrznej w Polsce? dajmy na to że mamy jakąś linię na przykład kondur i w tabelce mamy też podaną maksymalną obciążalność dla tej linii dla danej temperatury operatywnej?
#energetyka #polska #pge
  • 7
  • Odpowiedz
@Helong: orientujesz się może czy granice bazują się na przepustowości statycznej konserwatywnej czy może dynamicznej gdzie zależy to od pogody, wiatru, temperatury otoczenia?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Piceek: to zależy kilku czynników. Przede wszystkim na jaką temperaturę jest projektowana linia. Następnie bierze się pod uwagę ograniczenia wynikające ze zwisów linii - obciążona linia zwisa niżej. Spółki energetyczne wyznaczają według własnych reguł przepustowość linii.
Progi obciążalności są wyznaczane dla kilku zakresów temperaturowych i w zależności od pogody są odpowiednio przyjmowane.
Co do dynamicznych parametrów obciążalności linii to chyba Tauron coś wprowadzał tj. modelowanie warunków pogodowych i ich oddziaływanie na
  • Odpowiedz
@KokiX: ok czyli ogólnie to nie ma jakiegoś przepisu krajowego tylko każda spółka robi po swojemu. Tak pytam bo szukam i formacji na temat właśnie Dynamic Line Rating i byłem ciekawy jak to w Polsce robią. Sa tez np. W różnych krajach takich jak Irlandia że mają sezonowe wytyczne. W zime przepustowość masz większą właśnie przez temp. Otoczenia a w lecie zas niższa. Wszystko po to żeby tej temperatury operatywnej lini
  • Odpowiedz
@Piceek z tego co kojarzę, to w Polsce przepustowość linii jest wyznaczana w wybranych zakresach temperatur otoczenia (pewnie na bazie jakiegoś modelu cieplnego) - z tego wychodzi charakterystyka linii w zależności od temperatury zewnętrznej. Można na bazie tego ustalać okresowe obciążalności linii (np. lato/zima albo z niewielkim wyprzedzeniem na podstawie prognozy) - długotrwałe i awaryjne.
Na jednej z konferencji widziałem prezentacje dynamicznego doboru obciążalności linii za pomocą urządzeń mierzących zwisy (pomiar wysokości,
  • Odpowiedz
@adison444: ok dzieki. Tyle mi wystarczy. Zapewne obliczają przepustowość bazując się na modelu CIGRE. chodziło mi właśnie o to czy sa bardziej konserwatywni i mają jedną wartość na cały rok czy może właśnie sezonowo się to zmienia. W Norwegii np. Wszystkie parametry są te same oprócz temp. Otoczenia. I np grudz, sty, ustawiają -30. Luty -20 kwi -10 i tak zwrasta do +30 lipiec sierpień.
  • Odpowiedz