Wpis z mikrobloga

#anime #fate
Zacząłem ogladac serię od fate/zero, wywalone w spoilery ale nie chcialbym sytuacji, że zakładają, że coś już wiem z innych części. Mógłby ktos dalszą kolejność zasugerować?
  • 11
  • Odpowiedz
@Amenotejiikara: nwm, szybkie googlowanie kazało zaczynac od zero, zaraz je kończę i nie mam wrażenia żeby brakowało mi jakiejś wiedzy do zrozumienia czy cieszenia sie z bajki. A tak jak pisalem, spoilery zupełnie na mnie nie działają, w sensie nie psują mi zabawy.
  • Odpowiedz
@MikiBomba: bo to jest kolejność chronologiczna co nie znaczy że tak powinno się to oglądać. Nie wiem czy znasz Grę o tron ale taki przykład - podobno ma powstać prequel gry o tron. Przez większość serialu nie znamy matki Jona Snowa, jego prawdziwych starych poznajemy na sam koniec. To jest OGROMNA tajemnica z przeszłości, mająca duże znaczenie dla fabuły. W prequelu powinno być to pokazane.
I teraz tak, jak powstanie
  • Odpowiedz
@MikiBomba: Oglądanie Heaven's Feel po obejrzeniu Zero generalnie mija się z celem. To jakbyś chciał obejrzeć film kryminalny, w którym na koniec w kulminacyjnym momencie dowiadujesz się że zabił X, a wcześniej oglądałeś prequel z tej serii traktujący o poprzednich morderstwach X`a.
  • Odpowiedz
@Amenotejiikara: Z jonem to akurat dobry przykład, bo o tym kto jest jego matką wiedziałem wcześniej z jakiś fanowskich grupek, niby byly to tylko teorie ale ja przyjmowałem je za pewne więc na jedno wychodzi i jakoś nie zepsuło mi to zabawy. No ale moze macie z @kinasato: rację i trochę zchrzanilem, nawet jeśli teraz bawię sie całkiem nieźle, szkoda, że szukając kolejności oglądania dostaje się sprzeczne informacje.
  • Odpowiedz
@MikiBomba: najlepiej pytać na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°) co do reszty to nie oglądałem więc nie mam 100% pewności ale można oglądać w dowolnej kolejności bo nie jest to jakoś mocno powiązane, jeden z nich chyba zakłada że wydarzenia z przeszłości potoczyły się inaczej ale tak jak mówiłem nie mam pewności więc tutaj lepiej wypowiedzą się @kinasato @Pas-ze-mna-owce
  • Odpowiedz
@MikiBomba: @Amenotejiikara: @kinasato:

O, dziekuję za wywołanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

No generalnie zwaliłeś mocno zaczynając od Zera. To prequel, który powstal z myślą o ludziach, którzy juz znają główną serię. Wtedy jest idealnym dopełnieniem i jest naprawdę świetnym seansem. Zero jest technicznie dobrym anime i osobno, ale niestety burzy wszystko jak się od niego zacznie.
Skoro już sobie wszystko zespoilowałeś, to nawet nie oznaczam spoilera: ten moment kiedy wiesz dokładnie jak co się
  • Odpowiedz