Wpis z mikrobloga

#vr #pytanie #gry #pcmasterrace
Dobra pytania dla ekspertów

Gdzie najlepiej kupić zestaw Windows Mixed Reality? Bo chciałbym pograć na steam VR, a te zestawy tanie są. Ebay, amazon, czy gdzie?
Opłaca się jakieś używane, refurbished itd.?
Wpadł mi w oko Lenovo G0A20001WW z kontrolerami - dobre to?
Dajcie jakieś porady, zazwyczaj to na aliexpress kupowałem, a tam nie ma takiego sprzętu (,)
  • 17
  • Odpowiedz
@Ryptun: Na allegro jest jeden zestaw za 1.3k. Na peperze widziałem amazonowe promki w okolicach 900zl ale chyba nic teraz nie ma. Generalnie WMR ma slaby tracking z uwagi na tylko 2 kamery śledzące
  • Odpowiedz
@Ryptun: Jestem ekspertem więc się wypowiem.

Nie warto, powtarzam, nie warto inwestować sił i środków w te "WindowsMixedReality", nie licząc małego wyjątku jakim jest Reverb (z uwagi na rozdzielczość).

Bierz nowego Rift S, ewentualnie Questa.

Ewentualnie używane Oculus Rift CV1, które teraz da się dorwać od 1000zł.
  • Odpowiedz
@Ryptun: Nie, napisałem że Reverb ma jedną zaletę w postaci dobrej rozdzielczości. Pozostałe też są "normalne" pod tym względem.

Największe problemy to:
1) Brak wsparcia
2) Problemy z trackingiem
3) Poziom tracingu w Queście/RiftS w porównaniu do czegokolwiek innego na kamerach jest absolutnie nieporównywalny, wszystkie Focusy czy WMR odpadają w przedbiegach.
4) Kontrolery
5) Trudności ze sprzedażą bo każdy wie że lepiej oculusa, tak samo na części
6) Ewentualny serwis

Czemu
  • Odpowiedz
@Ryptun: To tak jak mówię, lepiej używane HTC Vive/Oculus CV1 lub nowe Oculus Rift S lub Quest.

Ile kosztują te WMR na które patrzyłeś? Ja je widzę po 400$
  • Odpowiedz
@Werbel: teraz patrzę na soft który wymaga oculusy i widzę, że to jeden wielki zbędny #!$%@? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Działa to bez zarzutu, chcę tylko SteamVR oculusowe mnie nie interesuje, nie będzie mi się w system zbytnio ingerować? Jakieś uwagi itd? Nie będę musiał dokupywać sterowników czy innego bullshitu? Podawać nr karty?
Czy jeśli poprzedni właściciel zwyzywał support oculusa od czarnoskórych, to czy headset może zostać
  • Odpowiedz
@Ryptun: Takze zaczynam( ͡° ͜ʖ ͡°). Cv1 jest dobra czasem lewa/prawa sluchawka ma jebniecie. Wystarczy odkrecic je i zamienic jakimis pchelkami/odusznymi. Tracking jak na swoje lata ma lepszy niz vive/wmry. Soft potrzebujesz oculusowy zebyh eadset działał. Jak masz gre na steam to autoamtycznie sie przełącza na steamvr. Masz opcje siedzenia w nim,tylko zalezy od gry. A kontrolery łączął sie z bazami które sa na usb 3.0. A
  • Odpowiedz
@Ryptun: Oculus wymaga Oculus Home, faktycznie zajmuje to 7gb na dysku dodatkowe, tego nie przeskoczysz. Jednak głupota byłoby nie korzystanie z niektórych Oculusowych, darmowych rzeczy jak np. EchoArena albo Quill. Działa to bez zarzutu ze Steamem chociaz niektóre aplikacje odpala się z użyciem dodatkowego programu dla lepszej wydajności (darmowego i jednorazowo instalowanego). Nie musisz podawać numeru karty i nie możesz dostać bana na headset, prędzej na użytkownika (założenie nowego nie wymaga
  • Odpowiedz