Wpis z mikrobloga

Ah shit, here we go again ( ͡° ͜ʖ ͡° )~~~
Polecam BIOS w Lenovo AIO. Albo #!$%@? po aktualizacji Win10 (do 1809 to chyba było) - nie wystartuje i #!$%@?, wisi na logo Lenovo. Trzeba wyjąć dysk, zaktualizować to gówno z jakiegoś LiveCD [albo programatorem ( ͡º ͜ʖ͡º)] i dopiero można mu dać z powrotem tego zaktualizowanego Windowsa. Albo sam się #!$%@? swoją aktualizacją pod Windowsem.
Tych pierwszych miałem ~10 pod opieką, jeden jebnął, to teoria była, że Windows do dupy. Ale jak w tym samym scenariuszu poleciały 2 następne, to reszta dostała te nowe wsady przed aktualizacją Windowsa i przeszło bez problemu. Jeden się ostał, bo użytkownik był nieobecny dłuższy czas, jak wrócił, po kilku dniach Windows se pociągnął update i oczywiście jebło.
Ten drugi typ (samobójca) - sam se tym gownem od lenovo znajdzie update do biosu, po czym sie powiesi w trakcie jego flashowania. W tym momencie jest już #!$%@?, po ponownym uruchomieniu świeci tylko LED na powerze. I to na tyle, cegiełka. Tym razem ten programator już jest konieczny. I hotair. Tego ze zdjęcia robiłem dokładnie półtora roku temu, dzisiaj kolejny przeszczep. Już zaprogramowany, idę mu przypalać nogi. W przerwie na faje postanowiłem się podzielić tą historią, za którą mam nadzieję dostać jakieś 2 plusy xD
#informatyka #elektronika #lenovo trochę #gownowpis
Just_Piotrek - Ah shit, here we go again ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──~~~
Polecam BIOS w Lenovo AIO...

źródło: comment_9WocDQD5RvB5C4cWzDzisSevIjDVBiLj.jpg

Pobierz
  • 5
@Just_Piotrek: Zaraz zaraz, czy ja dobrze przeczytałem, że padł Ci bios po aktualizacji Windowsa?
Lol, a śmieją się z linuxa, że tam co aktualizacja to coś się sypie (chociaż od dobrych 4 lat, ani jednego problemu podczas aktualizacji sterowników od NVidii).

No i szanuję za to, że sobie to ogarnąłeś, a nie "oo, popsuło się" i jeb do kosza.
  • 2
@BoKoR trochę zamieszałem, są dwa scenariusze, ale w każdym winny jest bios:
1. Po aktualizacji (do 1809) Windowsa zwisa na logo lenovo. Po wyjęciu dysku działa normalnie, z dyskiem (na którym jest ten świeży Windows) nie odpali nawet boot menu. Pomaga wgranie aktualizacji biosa (np. Z Windowsa PE), ale komputer jako taki działa, tzn uruchamia się, daje obraz itd.
2. Lenovo dorzuca takie badziewie, jak prawie każdy producent, które sprawdza aktualność sterowników.
Just_Piotrek - @BoKoR trochę zamieszałem, są dwa scenariusze, ale w każdym winny jest...

źródło: comment_m2Qcp3INEu1Ody402Au5mSW1uN6Obm6i.jpg

Pobierz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Just_Piotrek: Och jaka szkoda, akurat tak się składa że mój poprzedni zleceniodawca takie miał. Wszędzie xD, bo tak im doradził jakiś ichni informatyk xD.
Zawsze powtarzam, że lenovo (z wyłączeniem przejętego thinkpada od ibm), to technicznie gówno, a do tego pchają swoje sterowniki i tony szajsu na te urządzenia.