Wpis z mikrobloga

Mam #windowsserver tam mam 4 dyski 1tb. 1 dysk jest systemowy, dwa są w RAID1 (przynajmniej tak mi się wydaje gdyż ustawiłem je na "dublowanie") i jeden taki pomocniczy. Mam w związku z tym dwa pytania.
1. Co jest nie tak, że skoro dyski są zdublowane (RAID1) to jeżeli wypnę jeden dysk to dane są dostępne, ale jeżeli wypnę drugi dysk, zostawiając poprzedni to znika dysk z poziomu mój komputer, w zarządzaniu dyskami świeci się na czerwono i ogólnie nie ma dostępu do danych co wydaje mi się nie powinno mieć miejsca skoro dyski są lustrzane i się uzupełniają.
2.Czy skoro mam ten dysk z systemem i ten pomocniczy to jest sens zrobić też w takim RAIDzie system z tych dwóch dysków?
#pytaniedoeksperta #serwery #informatyka
  • 9
  • Odpowiedz
@laptok03: Software. Robię to z poziomu zarządzania dyskami. No chyba, że powinno się to inaczej robić. Szukałem info jak zrobić RAID1 na ws2019 i tak było w tutorialu ale nie jestem do końca przekonany, że to jest to samo
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@kiboq: mirror na dane zrób z poziomu storage spaces a nie zarządzania dyskami. Zarządzanie dyskami to technologia z 2006, a storage spaces to 2014 bardziej ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@kiboq: no i jeszcze - hardwareowy raid 1 zrób pod system - tego softwareowym nie ogarniesz, oczywiście jeśli masz fizyczny kontroler RAID. Najpewniej będziesz musiał przeinstalowac serwer
  • Odpowiedz
@Koliat: Dopóki geniusz pokroju mojego dawnego pracodawcy, szczycącego się niezliczoną ilością certyfikatów Microsoft, nie wpadnie na pomysł rozszerzania partycji przy pomocy GParted albo przywracania obrazu dysku xD Choć w tym pierwszym przypadku to i HW RAID niewiele pomoże :)
  • Odpowiedz
  • 0
@laptok03: no ale to jak ktoś nie wie co robi to wszystko rozwali. Wielkość wirtualnego dysku na puli storage spaces definiujesz logicznie, możesz ją dowolnie overprovisionowac, tylko dysków trzeba będzie dołożyć
  • Odpowiedz