Wpis z mikrobloga

@Immortale: 10G stack staram sie zbudowac, no ale zobaczymy jak z kasa bedzie. Narazie 3 nody beda 10G. Teraz musze to uporzadkowac, bo na starych patchpanelach siedzialo, i nie chcialo mi sie tylu kabli zarabiac ,takze mam nowe wtykowe panele.
@oink_oink: ja teraz myślę o budowie NASa opartego o Atoma Denventon i do tego coś na compute. Tylko NUCi jak mi się podobają (mam D54250WYK) tak jedna sieciówka to trochę samobój. Wiem, że jest Thunderbolt ale przejściówki i w ogóle sprzęt pod to jest koszmarnie drogi. Z resztą co Twoje 10Gbit NICi udowodniły :P Teraz migruje się z bestii z dwoma E5-2620v2. Pożeranie prądu przeraża :D

Jakieś swoje przemyślenia ogólnie na
@Immortale: uhm no tak, przejsiowka usb 3 ->1gbit to 24-28 $. 1 NUC bedzie u mnie mial 1x10G, 1x1G onboard,2x1G via USB. I jesli chodzi o sens tego, to to nie jest po to zeby miec 'szybko' ;) bo tak naprawde wystarczylaby mi ta 1 sieciowka 1 gbit do wszystkiego, ale chodzi o to ze bez tylu kart nie pobawisz sie w redundancje, lagi, lacp, i failovery i co tam chcesz,
@Immortale: co do budowania swojego nas'a , to jak najbardziej fajna opcja do sporo samemu sie pouczysz przy tym, ale jak dla mnie to to ma roibc/dzialac/na teraz bo nie mam czasu tak wsyzstkeigo granularnie robic. druga sprawa to to , ze mozna wychaczyc spoko okazje i kupic to za 50% wiec nawet sie nie oplaca robic tego samemu. W Polsce troche ciezej z tym, ale tutaj w NL, non stop
@oink_oink: Co do kupowania sprzętu w EU to jest lipa. Wiem. Obserwuje r/homelabsales i czasem tam też coś można dorwać. Natomiast kupowanie z takich stron jak Ty mi podałeś to trochę ryzyko. Chciałbym mieszkać w takich stanach gdzie jak masz farta to kupisz nówkę sprzęt bo lokalny samorząd kupił za dużo i teraz się pozbywa :D

Natomiast czemu chce zbudować własnego NASa? Vendor-lock + inne ograniczenia. Pracuje w środowisku gdzie ludzie