Wpis z mikrobloga

Coś o młodych rdzeniach CZĘŚCI drużyn NBA, które mieliśmy w poprzednim sezonie i utrzymały się na następny. Zacznę od tych mnie mniej interesujących.

**Phoenix Suns: Booker i zeszłoroczna jedynka draftu w postaci Aytona. Ten pierwszy punktuje i... na razie tyle. Ayton - rozegrał cichy sezon jak na pozycję z którą został wybrany w tamtym roku. Młodym centrom znacznie trudniej pokazać swój wpływ na boisku. Był solidny w ataku niemal tak jak niesolidny w obronie. Musi popracować nad szybkością poruszania się wstecz. Wiele razy podczas transmisji można było usłyszeć: X player blows by Ayton. Pick n Roll z Rubio może go podbuduje. Do drużyny dołączył studencki emeryt, jednocześnie najlepszy strzelec draftu Cam johnson. A i jest jeszcze kelly Oubre która coś tam gra w lidze letniej.

U Suns niestety jak w chlewie...złe decyzje front office, niezrozumiała polityka transferowa (trade po Saric i nie tylko), brak ogólnej stabilności, Kokoskov zbyt pochopnie wyrzucony, zobaczymy co Monty wykręci w dywizji z Clippers, Warriors, Lakers i KAANGZ!! (po 4 mecze w następnym sezonie przypominam). Z całą pewnością będą w loterii przez kolejne 2-3 lata.

Memphis Grizzlies: tu dopiero ten rdzeń będzie się kształtował wokół Ja Moranta. Jestem mimo to pod sporym wrażeniem gry Jaren Jacksona Juniora. Do drużyny dołączy również 21 pick w postaci Brandona Clarke (mówią że to steal, a Wy Mircy co powiecie) Mają teraz jeszcze niestabilnego emocjonalnie Greysona Allena. Poczekamy zobaczymy. W mojej ocenie są już w lepszej sytuacji niż drużyna z Arizony.

Atlanta Hawks: John Collins, Trae Young, Kevin Huerter. Czyli kolejno mega atletyczna czwórka, jakiś grajek co za Luką w wyścigu po Nagrodę Brandona ROYa był, a i sufit podobno na poziomie Nash/Curry - który to z kolei tak wysoko oceniany, także rudy Joe Ingles z małym USG rate. Szeregi hawks w następnym sezonie zasilą Deandre Hunter (3-and-D) i Cam Reddish ( tutaj mówi się o potencjale, ale gość nie ma głowy na NBA , może go wyprostują). Dedmon ich niestety opuścił i zostali z Lenem. Póki co rokują nieźle. Czy playoffy w tym roku? Chyba za wcześnie.

Chicago Bulls. Nie widziałem, ciężko mi cokolwiek powiedzieć. Coby White był lichym-do-średnim strzelcem na studiach.

Dallas Mavericks: Ci to na bielactwo zapadli. Czy Mark Cuban nie wie że koszykówka w stanach zjednoczonych zdominowana jest przez ciemnoskórych. ( tam nawet jak ktoś czarny (Hardaway??) to nie do końca - czytaj brat Curry'ego). Dużo spacingu - wskazywałoby na nostalgię za Dirkiem. Quadruple Dirks. Pdk. A tak na serio 2 drużyny w przebudowie w dywizji powinny im pozwolić na myślenie o 1 rundzie playoff. Czy kristaps będzie ozdrowien?

Boston Celtics: @HalfManHalfAmazing Z tym Tatumem jakieś dramy w życiu prywatnym ostatnio, nie wiem czy to miało efekt na niego w tym poprzednim już sezonie, ale zaliczył tak zwany "slump". Mam wyższe mniemanie o Brownie, ale też ciężko mi dostrzec jakieś większe pozytywy. Wywietrzyli szatnie, jesli tak można nazwać odejście kyriego, niestety też stracili Horforda zastępując go Kanterem, który moim zdaniem nie przyjmie się w Państwie Bostońskim dobrze. Z tym Horfordem to odwalili. Z reguły takie zjednoczenia typu: "Ja Cię w College'u trenowałem - wpadaj do nas" nie przyjmują się dobrze, naruszają morale w szatni - pupilkowatość te sprawy. Na niedomiar złego Hayward, wypadek losowy, przepauzował sezon tracąc nogę i kiedy w tym sezonie wracał - zbyt wcześnie zresztą - zabierał minuty mogącym dać więcej młodym zawodnikom. Jeśli Hayward nie poprawi gry to będzie dalej smród w szatni. Kemba? Wniesie spokój czy coś z gry dołoży więcej od Irvinga?

Philadelphia 76'ers: Duo Embid i Simmons. Rozwalić je (tako rzecze Cowherd) i handlować Simmonsa po Chrisa Paula mamy przecież maszynę odmładzającą xD pdk @xyz4321 @Trae

Denver Nuggets Byłem strasznie zawiedziony postawą Nugetts w playoffach. Jokic pokazał że raczej ciężko będzie mu być pierwszą opcją w ofensywie tego zespołu, taką która mogła by wyciągać mecze. Murray szaleniec podobnie jak kiedyś pewien młodzieniec grający w Oakland. Garry Harris - ok. Przedłużenie Murraya ( co do którego oni mają nadzieję że będzię drugim SC30) może świadczyć o jasnym planie na tę drużynę. Jeremi Grant to chyba najrozsądniejsze wzmocnienie tego off-season. Michael Porter Jr ma plecy Birda i jest na raw vegan diet - Andrzej to jebnie. Umówmy się gracze na pozycji 3 robią największa różnicę w dzisiejszej koszykówce Dodanie do regularnego składu takiego grajka, prospekta jakim kiedyś był MPJ , było czymś co mogło by ich w przyszłości wynieść gdzieś na poziom finału konferencji. Na razie playoffy udowodniły, że brak im doświadczenia w tej częsci sezonu i że Mike Malone, może nie być trenerem mistrzowskiego kalibru.

New Orleans Pelicans: Wyjątkowo nie lubię szumu wokół młodych graczy którzy nic nie udowodnili. To może o tym co bedzię wokół tych zawodników. Trener Alvin Gentry - weteran, ale czy to jest trener by osiągać większe sukcesy w nba albo chociaż taki szkoleniowiec który byłby zdolny wychować tych chłopaczków? Ciekawy front office. Nie płakali po papieżu, znaczy Davisie.

Sacramento Kings*** @Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol Dla mnie to była najlepsza historia tamtego sezonu. Fox, Hield, Bagley the third. Najpierw o rzeczach które niepokoją. Harrison Barnes podpisany na wieloletni kontrakt. Znów, bez solidnego niskiego skrzydłowego ciężko jest walczyć w postsezonie, wiele będzię zależało od tego skrzydłowego. Na razie tej młodej grupie brak nerwów na wygrywanie dużych meczów, brak im również kilogramów i ilość punktów oddawanych w pomalowanym była zatrważająca. Tutaj się poprawili bo nabyli Dedmona który z całą pewnością będzie Upgradem w stosunko do WCS'a. Luke Walton (słyszeliście o pozwie w sprawie rzekomego gwałtu) będzię miał szansę udowodnić jakim trenerem tak naprawdę jest, w Sacramento okres stabilności, może tak zwanego Prosperity, nie będzię raczej siedział na gorącym stołku. Jak wygląda ich gra. Mnóstwo punktów z tranzycji, biegają jak szaleni, są całkiem skutecznymi strzelcami zza łuku, potrafią dzielić się piłką. Kto widział ten wie. A wielu obstawiało, że będą najgorszą drużyną na wschodzie. Czyżby koniec z Eksremento KAANGZ?

Zdaję sobie sprawę że są jeszcze inne drużyny dające spore minuty młodziakom. Knicks, Cavs, Magic i Wolves nie są tacy starzy. Ale jest tylko 10 pozycji w ankiecie.

tl;dr

Jest w lidze parę młodych zespołów największy potencjał widzę w drużynach Sacramento Kings i Denver Nuggets

Ankieta: Spośród wymienionych drużyn zbudowanych wokół młodych graczy, która z nich ma największy potencjał?
#nba

Grafika:
Average Age of Each Team Weighted by Minutes Played versus Winning Percentage
źródło: comment_OhkgLHkZHYaHytIrMUKYM9dLTshNEajL.jpg

która z nich ma największy potencjał?

• New Orleans Pelicans 12.1% (11)
  • Denver Nuggets 14.3% (13)
  • Philadelphia 76'ers 16.5% (15)
  • Chicago Bulls 0% (0)
  • Sacramento Kings 5.5% (5)
  • Boston Celtics 6.6% (6)
  • Dallas Mavericks 29.7% (27)