Wpis z mikrobloga

Greg Young - 8 Lines of Code

Bardzo fajna prelka Grega Younga o tendencji developerów do zalewania kodu frameworkami, które wykonują kupę roboty w sposób niejawny i nieznany dla przeciętnego kodera bez doktoratu z danego rozwiązania. O ile można się kłócić w kwestii jego podejścia do kontenerów DI (ale to raczej kwestia czasów, dzisiaj nikt w greenfieldzie dotnetowym nie będzie konfigurował kontenera przy pomocy XMLa), o tyle sama idea nadużywania magicznych frameworków jest co najmniej godna zastanowienia się. Ciekawy kontrapunkt dla podejścia np. Jimmy'ego Bogarda i jego frameworka na wszystko.
(jestem świeżo po tłumaczeniu, czemu używanie Postsharpa nie jest najlepszym pomysłem i potrzebowałem trochę prostoty)

#programowanie głównie #dotnet i #csharp , ale idea jest szersza i aplikowalna we wszystkich współczesnych technologiach.
  • 2
@Czesiowcy: Ostatnio był na mirko prywatny link do nieprzetworzonego nagrania z Confitura 2019, ale już usunięte z tego co widzę. Jak wrzucą oficjalne wersje to polecam masakrę magii w wykonaniu Jarka Ratajskiego.
@MQs: No on zawsze ma fajne prezentację, ale oczywiście też idzie mocno w drugą stronę, programowanie reaktywne jak sam powiedział też ma swoje minusy. Ale największym problemem i tak jest spróbować czegoś bez springa jak we wszystkich ofertach to jest.