Wpis z mikrobloga

Ostatnio sobie z nudów stworzyłem save'a w #fm18 zaczynając jako bezrobotny. Nie miałem pomysłu na to, kim zagrać a w sumie chciałem zacząć w jakimś porządnym klubie. Nie zwróciłem uwagi na datę urodzenia, wiec wyszedł mi z przypadku 24-letni Anglik z kilkunastoma występami w reprezentacji. Trudno, uznałem, że w ramach role playu mój wirtualny menedżer był wonderkidem, który w młodym wieku dwukrotnie zerwał więzadła i skończył karierę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jako start gry wybrałem dzień startu w lidze angielskiej, dlatego już na starcie zwróciło moją uwagę, że jest wakat na pozycji selekcjonera Włoch. Zgłosiłem się, ale mnie nie wybrali. Zamiast tego zwolniło się miejsce w Sampdorii i tam już dostałem angaż.

Jestem mniej więcej w listopadzie, na ten moment jestem na 3 miejscu w tabeli. Na początku miałem trochę kłopot z ugryzieniem tego zespołu, bo nie było w nim typowych skrzydłowych a ja jestem zwolennikiem 4-2-3-1.

Postanowiłem podejść od drugiej strony i zamiast na siłę narzucać to ustawienie, dopasowałem formację do zawodników. Efektem taktyka 4-3-1-2, skupiona na spokojnym rozgrywaniu piłki środkiem boiska z obieganiem od środka i ofensywnymi bocznymi obrońcami. Rewelacją jest Bereszyński, który praktycznie co mecz notuje asystę lub dwie.

To zresztą nie takie trudne, skoro jego wrzutki lądują na głowie Duvana Zapaty, który na razie lideruje strzelcom Serie A, już w listopadzie mając 15 trafień. A jak nie on, to obok jest Quagliarella. Weteran z 10 bramkami i kilkoma asystami na koncie.

Więc jak na razie jest bardzo fajnie, ale w którymś momencie pewnie przestanie żreć. Trochę martwi fakt, że kluczowy środkowy pomocnik ma klauzulę 25 milionów euro, a już zainteresowani nim są Liverpool, PSG, Barcelona. Generalnie już się pogodziłem z jego stratą, będę musiał szukać następcy.

A drugi mankament jest taki, że wąski jest sztab pierwszego zespołu a zarząd nie chce nawet przedyskutować jego poszerzenia. Cóż, przynajmniej rozbudowują siatkę juniorów i obiekty młodzieżowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#footballmanager
  • 2
  • Odpowiedz
@aut91: Fajny wpis. Czyli nie zmieniłeś za dużo w taktyce Sampdorii, bo oni zawsze tak grają ( ͡° ͜ʖ ͡°) A Linetty radzi sobie jakoś? Ja mimo wszystko bym się tak nie martwił stratą zawodnika. Za 25 mln znajdziesz ze trzech młodych na jego miejsce. Wystarczy poszukać odpowiednich atrybutów kluczowych. Oby Ci się wiodło.
  • Odpowiedz
@Nemesh: Serie A za bardzo nie oglądam, ale uznałem, że skoro kadra jest tak a nie inaczej skonstruowana, to trzeba się zaadoptować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Udało się nieźle, aż nawet zacząłem myśleć, że wykorzystuję jakiegoś exploita. No ale dwa mecze przegrane wyraźnie z Juve pokazały, że niekoniecznie.

Co do Linetty'ego to jest jednym z trzech podstawowych środkowych pomocników. Dobrze współpracuje z Bereszyńskim, ale mało ma liczb
  • Odpowiedz