Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@marecki22: ja już nic z tego nie rozumiem. Walczyłem i pisałem wielokrotnie tu na forum że nie ma sensu patrzeć na ekran czy to LCD czy to OLED. Dużo osób się oburzylo że przecież OLED lepszy i jakoś mnie przekonali, a teraz widzę Twój wpis że OLED to lipa. Wyjaśnij mi proszę dlaczego bo na prawdę nie rozumiem
@misiek735: Jakościowo diody organiczne są lepsze dzięki kontrastowi, ale o kilkadziesiąt / kilkaset razy mniej trwałe od podświetlenia LED LCD. Najmniej te koloru niebieskiego, przez co z czasem taki ekran staje się czerwonawy. Mogą wypalić się na trwale elementy interfejsu, np nawigacji czy youtube ( efekt burn in ). Częstotliwość odświeżania jest też z reguły kiepska.

Generalnie OLED jest dobry jak zmieniasz po roku telefon, albo masz dobrą gwarę od producenta
  • 0
@marecki22: wszystko piękne, tylko widzisz... Z xiaomi redmi note 5 pro na LCD mam efekt retention czy jak to się tam zwie, takie jak by chwilowe wypalenie które znika po 5 - 10 min nieużywania telefonu. Więc LCD i OLED lipa...
@misiek735: Problemy z retencją obrazu to wada produkcyjna i dotyczy głównie paneli Tianma. Takie coś wśród matryc LCD IPS spotyka się rzadko i świadczy o budżetowym rozwiązaniu oraz o oszczędnościach na etapie kontroli jakości

To zupełnie inaczej niż z OLED, tam efekt jest nieodwracalny i będzie dotyczył każdego wyświetlacza. Zmiennymi są czas, sposób użytkowania i działania specjalnych algorytmów ( agresywne ograniczanie jasności, okresowe przesunięcia obrazu o x pikseli )
  • 0
@marecki22: ach rozumiem. Aczkolwiek domyślam się że OLED to nie to samo co amoled, prawda?

Dziękuję za dotychczasowe wyjaśnienie :) czasem nie zawadzi jak mądry głupiemu doradzi :D