Ratunku, zaraz #!$%@? tę kawiarkę za okno. Jedna na 5 kaw mi wychodzi. Za każdym razem robię tak samo. Wlewam gorąca wodę, poniżej link zaworu. Kawę ładnie uklepuje żeby była równa z linią rantu ale nie ubijam. Kawiarka zbyt szybko zaczyna pryskać, kawa jest zajebiście kwaśna. Nie nadaje się do picia.
@Samara__Morgan: każdy mówi żeby wlewać przegotowaną żeby jak najbardziej skrócić czas gotowania. Jak zamknę dekiel to nie zobaczę co się tam dzieje i kiedy przerwac ekstrakcję.
@Wygryw_z_wyboru: Mogę Ci powiedziec jak ja robię w Bialetti. Wlewam zimną wodę. Wsypuję mniej więcej 2/3 kawy. Stukam raz albo dwa całym dołem, z wodą i sitkiem i kawą o blat, żeby się uklepało. Stawiam na małym ogiu. Piję. Wychodzi za każdym razem.
@Wygryw_z_wyboru: to jakaś markowa kawiarka? Może wysokość sitka jest źle dobrana i warstwa kawy jest zbyt duża, może w jakichś noname-ach mogłoby tak być. Spróbuj z trochę mniejszą ilością kawy
@Wygryw_z_wyboru: Masz źle zmieloną kawę, powinno być trochę grubiej. Możesz wsypać ciutkę mniej, ale może wyjść ci kwaśno- gorzka. Spróbuj pobawić się temperaturą wody jaką wlewasz, to może również bardzo zmienić smak, polecałabym ok80 stopni tam dać i sprawdzić :)
#kawa
Jak bym miał indukcję to kupił bym GAT Nerrisima
Oraz wg swiezaplaona "Model na 2 espresso nie działa na kuchenkach indukcyjnych."