Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Ludzie piszę do Was z problemem, który mnie męczy od lat, a nikt nie jest w stanie pomóc. Chodzi o problemy z zapachem własnego ciała- kolokwialnie mówiąc śmierdzę pomimo regularnych kąpieli i codziennej zmiany odzieży. Stosuję również kosmetyki, antyperspiranty itp.
Skąd wiem, że mam taki problem? Zaczęło się w czasach dojrzewania, praktycznie z tygodnia na tydzień. Koledzy dawali mi do zrozumienia, że coś jest nie tak pomimo, że sam niczego nie czułem. Wśród ludzi objawia się to ciągłym pociąganiem nosa i zatykaniem w momencie kiedy podejdę bliżej. Rozmawiałem również z dobrym znajomym, przed którym jestem w stanie się wygadać i mówi, że faktycznie jest problem, bo czuje zapach moczu lub kału ewentualnie czasami stęchlizny. Przez lata objawy okresowo narastały i zmniejszały się jednak żadnej zależności w tym wszystkim nie znalazłem.
Byłem u kilku lekarzy przedstawiając swój problem, zaczynając od rodzinnego, który zbył mnie zwykłymi badaniami krwi na których nic nie wyszło kończąc na prywatnych wizytach u kilku gastrologów z masą badań z których również nic nie wynikło. Jeden z lekarzy powiedział, że on niczego nie czuje i bardziej podejrzewa problemy natury psychicznej- więc tam szukałby rozwiązania. Podejrzewałem, również problemy z zębami, ale pomimo wyleczenia kamienia nazębnego i ubytków nie zauważyłem żadnej poprawy.
Potrzebuję wskazówek do kogo mogę uderzyć czy z kim porozmawiać, bo sam w zasadzie jestem w kropce.
#pomocy #zdrowie #zapach #zapachciala

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: marcel_pijak
Dodatek wspierany przez: Wyjazdy dla maturzystów
AnonimoweMirkoWyznania - #anonimowemirkowyznania 
Ludzie piszę do Was z problemem, kt...

źródło: comment_mepkm8dLAoI7PC0tduujSLqp6CclHpRF.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
desperaci tak dziwnie pachna, spod pach im tak pachnie

moze po prostu #!$%@? od ciebie przegrywem

@Shadou: @zdzisiu69: Typ ma prawdopodobnie poważny i wstydliwy problem, a wy się nabijacie. ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@AnonimoweMirkoWyznania: Przyczyn może być wiele, np. zła dieta, stres, jakaś nieprawidłowa gospodarka hormonalna. Odżywiasz się zdrowo? Przykładowo jak się przejdzie (czasem nawet nieświadomie) na dietę keto, to tam też
  • Odpowiedz
OP: Dieta- nieregularne posiłki, nie nadużywam alkoholu, często słodycze, ale to bardziej z powodu próby poprawy humoru. Próbowałem diety lekkostrawnej z dużą ilością błonnika, ale nie pomagała.
Duża ilość stresu w pracy, która może potęgować problem, ale wcześniej pomimo mniej stresującej pracy problem również występował.

Ten komentarz został dodany przez osobę dodającą wpis (OP)
Zaakceptował: Eugeniusz_Zua}
  • Odpowiedz
ISDN: Spotkałem w swoim życiu 2 osoby które miały podobny problem. Od jednej było czuć olejem i benzyną, a od drugiej właśnie kałem i moczem pomimo np. prysznica 5 min wcześniej.
Najczęściej za zapach odpowiadają bakterie więc najlepiej byłoby zrobić posiew i sprawdzić czy to one odpowiadają za brzydki zapach.

Dużą rolę odgrywa także dieta. Dietetyk powinien rozpisać lekkostrawną dietę. Unikać powinieneś takich rzeczy jak cebula, czosnek i wszystko co jest konserwowane siarczanami. Także niektóre przyprawy mogą powodować takie objawy. Eliminacja niektórych potraw i sprawdzanie czy się poprawia.

I na koniec, na yt jest film o facecie który miał ten sam problem. Jego cialo śmierdziało i nawet stracił pracę przez to. Lekarze nie wiedzieli jak mu pomóc. Problem rozwiązał tak że przestał się kąpać w zwykłej wodzie. W zamian nacierał się czarną ziemią aby zmienić florę bakteryjną ciała. Problem ustąpił, naukowcy stwierdzili że bakterie żyjące w ziemi zastąpiły te które powodowały nieprzyjemny
  • Odpowiedz
PrzyczajonyRozbójnik: Może warto spróbować zmienić kosmetyki na delikatniejsze? Ludzie często mając problem np. z przetłuszczaniem stosują coraz to mocniejsze szampony, żele bo myślą że to pomoże a jest coraz gorzej. Pewnie będzie trzeba te kilka-kilkanaście dni przetrzymać ale może pomóc. Można też dodać do żelu trochę olejku drzewa herbacianego gdyż ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Ale jeżeli przyczyna nie jest w skórze tylko wewnątrz organizmu to raczej nic to nie pomoże.
  • Odpowiedz
Zacznij pić czystek (takie zioło). Dziś prawie w każdym sklepie można dostać. Po paru tygodniach regularnego stosowania (można to pić w zasadzie w każdej ilości i cały czas - nie tak jak inne zioła, ale ograniczyłbym się do dwóch kubków dziennie) pot przestaje śmierdzieć (przetestowane na dwóch osobach). Ta "terapia" będzie Cię kosztowała z 10zł więc nawet jak w to nie wierzysz to warto spróbować. Nie wiem czy pomoże na Twój zapach
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:
Kilka rzeczy ktore sa prawdopodobne:

1. rzadka odmiana jakiegos zaburzenia metabolicznego... tak jak np. ludzie z fenyloketonuria maja zapach mysi. Jednak jest to o tyle malo prawdopodobne, ze nie zgłaszasz innych objawow.

2. dieta i jak ktos wczesniej wspomnial, jesz duzo slodyczy to sprzyja
  • Odpowiedz