skillingshort skillingshort 19.02.2019, 15:35:33 23 + Przerabiałem rysunek techniczny na studiach, ale nie jestem dobry w czytaniu schematów. Oni jednak uważają mnie za geniusza, więc rozwijają całą rolkę rysunków i zaczynają mi tłumaczyć, co wymyślili. Jedną z rzeczy, których chcieli uniknąć, było gromadzenie się materiału: jeśli zatka się, na przykład, zawór wyparki, to materiał zacznie się gromadzić i wybuchnie, co rozwiązali w ten sposób, że wszędzie wstawili po dwa zawory. Zaczynają mi wyjaśniać, jak to wszystko działa. Tu wchodzi czterochlorek węgla, azotanuranu idzie stąd tutaj, potem przez sufit rurami do góry, strasznie szybko, ale nie tak szybko, jak myprzechodzimy od schematu do schematu tego bardzo skomplikowanego zakładu chemicznego.Mam kompletny mętlik w głowie. Co gorsza, nie wiem nawet, co oznaczają symbole naschematach! Jest na przykład znaczek, który biorę za okno - kwadrat z poziomą i pionową kreską wśrodku, ale nie, to nie może być okno, bo okna są zawsze w ścianie, a kwadraty są porozrzucane pocałym schemacie. Chcę ich zapytać, co to za znaczek. Nie spytałem od razu, bo się wstydziłem. Na pewno każdemu zdarzyła się taka sytuacja: napoczątku można było spytać, ale teraz już nie wypada, bo wyjdzie na to, że oni zdzierają sobiegardło, a ty w ogóle nic nie rozumiesz.Co robić? Przychodzi mi do głowy, że może to zawór. Kładę palec na jednym ztajemniczych kwadracików na środku jednego ze schematów na stronie trzeciej i pytam: „Cobędzie, jeśli zatka się ten zawór?”, licząc się z tym, że mi odpowiedzą: „To nie zawór, proszę pana,tylko okno”. Faceci patrzą po sobie, a potem jeden mówi: „Jeśli ten zawór się zatka...”, po czym wodząpalcami po schemacie, w górę i w dół, w górę i w dół, i znów patrzą po sobie. Odwracają się domnie i otwierają usta jak zdziwione ryby: „Ma pan absolutną słuszność”.Zwinęli, więc schematy i poszli popracować nad zaworem, a my wróciliśmy na dwór. PanZumwalt, który jak zawsze mi towarzyszył, powiedział: „Geniusz z pana. Od razu wiedziałem, że zpana geniusz, kiedy po jednym obchodzie fabryki następnego dnia rano pamiętał pan, że w budynku90-207 jest wyparka C-21, ale ten numer przed chwilą był tak niesamowity, że po prostu muszęwiedzieć, jak pan to robi?”.Powiedziałem mu, że trzeba wymyślić, jak się dowiedzieć, czy to zawór, czy okno.#cytatywielkichludzi #feynman #gruparatowaniapoziomu ?
Prezes-Kuli-Ziemskiej Prezes-Kuli-Ziemskiej 19.02.2019, 21:43:47 via Android 2 + @skillingshort Mirku, to jest wspaniałe! Proszę więcej!
#cytatywielkichludzi #feynman #gruparatowaniapoziomu ?