Wpis z mikrobloga

Jak byście wycenili:
- nagranie i montaż 8 filmików z 8 cyklicznych wydarzeń
- filmiki 1-2 minutowe, przebitki + ze dwa trzy wywiady z uczestnikami i prowadzącymi, takie typowe do sociali
- jedno wydarzenie to około 2-3 godziny nagrywek
- wszystko na miejscu więc dojazdy odliczone
- sprzęt to G80 + 18-35

Mi wyszło około 3000PLN netto i ciekawi mnie czy to rynkowo czy nie.

#filmowanie
  • 12
Myślę że można by to policzyć tak:
Około 21h pracy jako operator kamery - myślę że minimalna stawka sensowna powinna się zaczynać 100zł/h - 2100zł
Do tego załóżmy że na każdą godzinę nagrywek przeznaczasz 2h montaż czyli 42h powiedzmy 50zł/h - 2100zł (z feedbackiem od klienta itd)

czyli 4200zł już.

Za mało info. Chociaż jak czujesz że warte 3k, rób za 3k
@kj5: Jakoś tak mało mi się wydaje. Za jeden filmik wychodzi po 375 zł. Za samo nagrywanie bez montażu mógłbyś tyle wziąć. Dobij do ceny 500 zł za jeden filmik, wychodzi wtedy 4000 zł netto. Taka cena za pakiet 8 filmików wydaje mi się ok.
@ubeusz: @mindheist: @Petzl_Nomic: jeszcze jedno pytanie - wzięlibyście zaliczkę/zadatek ? Jeśli tak to ile ?

Pytam ponieważ całość rozgrywa się w obszarze miesiąca i nie wiem czy powinienem wziąć dajmy na to 25% w razie gdyby w połowie projektu ( z nagranymi 4 filmikami) się rozmyślili czy chcieli więcej
@kj5: w sumie to ja po prostu wystawiam fakturę na umówiona cześć kwoty, w umowie mam chyba wpisane jako zadatek. Dlaczego? Nie wiem, nie ja pisałem :)
@kj5: Różnica między zaliczką a zadatkiem jest taka, że jeśli klient odstąpi od umowy to zaliczkę zwracasz (chyba że została już wydana na produkcję to zwracasz tylko to co zostało) a zadatku nie.

Druga sprawa jest taka, że zależy kim jest klient, raczej mało kto się zgodzi na zadatek bo to nie klient ślubny. Duże firmy raczej wolały by sposób np. płatność po każdym oddanym filmie określonej kwoty.

Zaliczki przy nisko