Wpis z mikrobloga

Interesuje się krótkofalarstwem i ogólnie odbiorem sygnałów z eteru. Często odbieram sygnały z różnych państw i nawet innych kontynentów. Krótkofalarstwo to nie hobby, to styl życia. Na swojej działce mam antenę o wysokości 19m. Wielu znajomych ma mnie za maniaka i szaleńca, ale nadawanie i odbieranie różnych sygnałów jest ekscytujące, czasami odbieram różne zakodowane sygnały z policji czy też wojskowe. Oczywiście należę do stowarzyszenia krótkofalowców, jeżdżę na zloty, mam odpowiednia uprawnienia na niektóre zakresy których "Kowalski" nie może ruszać. Miesiąc temu odebrałem zakodowaną informację z którą walczyłem bezskutecznie, więc od tygodnia pracowałem nad tym z kolegą kryptologiem, który wydał parę książek w tym temacie. Na początku myślałem, że to wiadomość wojskowa (których już parę odebrałem) i szanse odkodowania będą marne, ale Marcin (mój znajomy) mocno się do tego przyłożył i udało mu się złamać tą zakodowaną wiadomość. Lokalizację określałem metodą Lothera-Worse-a i wychodziło, że to gdzieś z okolic ameryki północnej (można by nawet przypuszczać, że doliny krzemowej CA). Zrobiło się więc bardzo ekscytująco.

9yţPdVČŔ{:dŤ'Ůóca¸îÁ7|ËŐ‰ç=@ĹWŠmń°ÎQŰ!Ŕ ĘrIGăŇźpdňĽ¤„1I+Śg‘Çaڐ$W‰Ń˘…KnmĂ*rX}íÜţa$Y”‰%ŚĆ78pŞů8جµ

To odebrana wiadomość. Powiem tyle, że jest związana z BITCOIN.
Po odkodowaniu wiadomości wyszło:

Polecenie 935: 254 BTC kładź 3498.01$ - polecenie: 936: 100 BTC zdejmij 3497.51$

#bitcoin #kryptowaluty
  • 7