Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +630
Mówcie co chcecie, najlepszy polski komentator obecnie.
Nadąża za wydarzeniami na boisku, rzuca ciekawostkami. Płynny komentarz z nutką ironii.
Nalepką na ubikację jarają się tylko Mariusze
#mecz
Nadąża za wydarzeniami na boisku, rzuca ciekawostkami. Płynny komentarz z nutką ironii.
Nalepką na ubikację jarają się tylko Mariusze
#mecz
źródło: E6E2871D-7403-44FB-89CD-15EBE76ACCC7
Pobierz
OscarGoldman +62

Szczegóły (✌ ゚ ∀ ゚)☞ Orange Pi 3 – godny następca dla Raspberry Pi 3?
#forbot #raspberrypi #majsterkowanie #technologia #ciekawostki #programowanie
źródło: comment_GWx8JlOI4L864c2buAqQDeqRW0jB739p.jpg
PobierzNa ołelyksie jest jeden za 250 i to już ma więcej sensu, still troche za dużo.
także xd
Polecisz jeszcze jakiś model w tej cenie ~$50 i z podobnymi możliwościami + poborem mocy ? Czy może ten HP jest jedyny w swoim rodzaju
@Igoro00: Powiem tak - nie znalazłem niczego tego rodzaju.
1) znajdziesz taniej lub podobnie, ale nie będzie:
- ani tak niskiego poboru prądu (Bo np. będzie to sprzęt starszy i "bardziej serwerowy" czytaj - 100-200W i wyjące wentylatory nikogo nie wzruszały),
- ani tak małego rozmiaru (w sensie wielkości "typowego NASa" a nie pełnej skrzyni PC conajmniej matx (bo są maleństwa typu desktopiki tanie, ale tam znów cokolwiek ponad 1 dysk to już wielki problem)
- ani nie będzie tej wydajności - tu masz w najsłabszej wersji N36 procka x64 2 rdzenie z obsługą wirtualizacji, SSE2,3 itp wynalazki współczesne, ram DDR3 w dualchannel, nie problem postawić na tym windows-server i wysycić tym 1Gbit do pełna po protokole SMB (już nie mówiąc o FTP czy innych prostszych). Najdroższe NASy z silnymi prockami mają z tym spory problem, a tanizna nasy (znaczy takie po 500-800 nawet) z prockami klasy ARM - nawet jak mają od święta 1Gbit to realnie np wyciągają po 15-20MB/s i
160gb 140gb 240gb
https://youtu.be/gT-EGNl9bZA
Bo z tym usb3.0 to się doktoryzowałem trochę, i nawet pod x86 linuksami bywały zgrzyty - wszystko fajnie jak masz do 1 portu hosta 1 dysk podpięty wprost, a przez huba - po chwili losowych transferów do różnych dysków - zamulenie i chodzi
Nie wiem jakie są twoje zastosowania nasa, ale jeśli wymagasz, tak jak piszesz, "gwarancji" że będzie działać ze wszystkim na niszowym systemie na niszowym sbc... No... Nie.
Poza tym to nie jest tak że nie działa nic na tych systemach, a tak właśnie to opisujesz.
@Igoro00: no to rozpiszę o co chodziło - własnie montowałem takiego getto-NASa na małym PCcie (iTX) - bo akurat taka płyta mi zalegała po nic - ale z racji tylko 2 portów sata na płycie gł wpadł pomysł żeby to zlepić na usb3.0.
Gdy odpaliłem nawet nie soft-raida, ale do testu np 10 równoczesnych kopiowań dużych losowych plików pomiędzy 4 dyskami
A chyba jako jedyny wymaga na start 8gb ramu, więc tfu!
Jak chcesz to sprawdź sobie tego triala
@hrumque: jak chcesz raidy robić albo coś bardziej profesjonalnego to niestety albo mikroserwer x86 albo dedykowane pudełka za grubszy piniądz. Dla mnie niestety to są zbyt dokuczliwe rozwiązania. Za głośne za duże i za bardzo prądożerne; niestety trzeba szukać pół środków albo godzić się na kompromisy wydajności.