Wpis z mikrobloga

News od Ornsteina sprzed chwili, przeczący Włochom jakoby już zaakceptował ich ofertę:

Ramsey will consider moves to Bayern Munich, Inter Milan, Juventus, Paris St-Germain and Real Madrid. Contrary to some reports, he has not yet made a decision. The Wales international was in discussions with Arsenal over a new four-year contract, but the offer was withdrawn in September, mainly for football and financial reasons.

Ramsey might have been open to departing in January, however Arsenal feel his relative value to the squad for the rest of the season is greater than what they could recoup through a transfer fee and salary savings.

Potential suitors are now unwilling to pay the sort of money that would tempt the Gunners to part with their longest-serving player mid-campaign, thought to be around £40m.

Część druga:

Any permanent acquisitions, loan fees and salaries will be drawn from a modest budget and therefore loan deals are more probable, with out-of-favour Barcelona midfielder Denis Suarez, 24, among those under consideration. That budget is likely to increase substantially in the summer.

There have been conversations about recalling defender Calum Chambers and winger Reiss Nelson from loan spells at Fulham and Hoffenheim respectively, but with Chambers the chances are remote because breaking his season-long deal would incur a fee, while there is reluctance to disrupt Nelson's progress in Germany.

There is no indication Arsenal owner Stan Kroenke will inject any of his personal wealth, which tallies with the club's managing director Vinai Venkatesham reaffirming their commitment to a "self-sustaining business model" during an interview with the BBC in October.

Kroenke providing external resources for player recruitment could also raise potential issues with Arsenal's ability to comply with football's Financial Fair Play rules and Premier League regulations limiting how much a wage bill can increase year on year.

Furthermore, the club are said to be realistic about their current capabilities relative to those of rival teams. This partly explains their commitment to young players and confidence in the talent coming through.

Although Saturday's 5-1 defeat at Liverpool saw head coach Unai Emery and the club hierarchy criticised in some quarters, there is an internal belief that they are moving in the right direction after a tumultuous period which saw Arsene Wenger leave as manager after 22 years in charge and numerous staff and structural changes behind the scenes.

There could be more to come, with the appointment of a technical director possible, while Emery will be given time to implement his vision and mould a squad over the course of several transfer windows, in a similar way to how Liverpool have developed since Jurgen Klopp arrived in October 2015.

O Cahillu, już z Telegraph:

Arsenal keeping an eye on Cahill’s situation but are only expected to make a move if their defensive crisis becomes even worse. Gary is working with a personal trainer to remain fit & ready should a move away from Chelsea come to fruition.

#arsenal
Pustulka - News od Ornsteina sprzed chwili, przeczący Włochom jakoby już zaakceptował...

źródło: comment_ORf7OrHF2IGEsEyUON7qm0LCzn42VIen.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
Dla tych co się nie chce czytać, skrót:
-Ramsey will consider moves to Bayern Munich, Inter Milan, Juventus, Paris St-Germain and Real Madrid for free in summer
-No major departures expected in Jan
-No significant funds to spend in Jan
-Arsenal consider a move for Denis Suarez
-Possibility of recalling defender Calum Chambers and winger Reiss Nelson from loan spells
-No indication that Kroenke will inject any of his money
-Club is
  • Odpowiedz
@Ragnarokk:
Według mnie da sobie rady bez problemu, ma obecnie najlepszy wiek dla piłkarza, ogrom doświadczenia. To trochę jak mówienie, że sobie słabo radzi/radził w Arsenalu, gdzie niejednokrotnie ciągnął zespół. Staty też ma niezłe. :)

@Pustulka:

No significant funds to spend in Jan.

A nie mówiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
A nie mówiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@MatEng: Arsenal środki finansowe jak najbardziej posiada i ma je od wielu, wielu lat zarówno w lecie jak i zimie, ale to czy je chcą wydać to zupełnie inna sprawa. Nie po to ściągnęli Svena i Raula by zachowywać się jak każdy, inny normalny duzy klub. Przeznaczenie niewielkiej sumy na budżet transferowy w zimie i na poziomie klubu ze środka
  • Odpowiedz
@Pustulka: Ale oni się spóźnili z wydawaniem pieniędzy jakiś czas temu, ostatnio zaczęli ją wydawać i to bardzo chętnie. :) Dlaczego nie mają kasy odpisywałem Ci w innym wątku i to co napisałeś "No significant funds to spend in Jan" tylko potwierdza to co ja napisałem, że będzie kasa jeśli kogoś opchnął. W banku może mają kasę, ale na pewno nie na duże transfery tylko uzupełniające. :)
To, że mają w
  • Odpowiedz
ostatnio zaczęli ją wydawać i to bardzo chętnie. :)

@MatEng: W zeszłym sezonie nie wydali ani funta, w lecie ok. £60 mln z własnej kieszeni czyli mniej niż bezpośredni rywal do top4 - Chelsea oraz jak takie tuzy jak Wilki, Everton czy Fulham. W choćby ostatnich 12 miesiącach pod rządami nowych osób wydawali je idiotycznie.

To, że mają w banku (załóżmy) 60 mln to nic nie znaczy, bo zostawiają bezpieczną część
  • Odpowiedz
@Pustulka: Nie mogę znaleźć tego wpisu, więc nie wiem czy nie usunąłeś, ale do rzeczy:

Na koniec 2018 w banku mieli 160 mln, z tego rezerwa na dług to circa 25 mln (135 faktycznie do zabawy).
W 2018 wydali 70 mln, dodaj do tego pensje dla Aubameyanga, Mkhitaryana i Ozila.
Profit za pierwszą połowę 17/18 był 20 mln, ale gdyby nie 60 mln z transferów to byliby -40 mln do tyłu.
  • Odpowiedz
Nie mogę znaleźć tego wpisu, więc nie wiem czy nie usunąłeś

@MatEng: Znalazłem, faktycznie wpis został usunięty, ale on nie był mój

Cash balance mieli 136 mln w lecie.

Tego nie wiemy i już nie dowiemy, bo klub został przekształcony w spółkę prywatną, nowego oficjalnego raportu jak niżej nie bedzie

2016 - £226.5m w banku - stanna 1 czerwca
2016 - £123,7m w banku - stan na 1 grudnia
2017 -
  • Odpowiedz
@Pustulka:

Tego nie wiemy i już nie dowiemy, bo klub został przekształcony w spółkę prywatną, nowego oficjalnego raportu jak niżej nie bedzie

2017 - £160.7m w banku - stan na 1 grudnia

2018 - £236.2m prawdopodobny stan na 1 czerwca, bo rzeczywistej wartości już się nigdy nie dowiesz tak jak to było z wartościami wyżej

Właśnie o tym stanie mówię, na 2017, 136 mln do wykorzystania.
To 236.2 mln to jest
  • Odpowiedz
To 236.2 mln to jest wyciągnięte z kapelusza, w jaki sposób niby tyle kasy tam jest, nie wierzę.

@MatEng: Spekulacja moja i AST, sezon się zakończył zyskiem z uwagi na transfery względem poprzedniego minus podatek, tyle mniej więcej wyszło.

Transfery są rozkładane nie na 3-4 lata tylko na długość trwania konstraktu, ale w papierach tylko i wyłącznie.

To nie oznacza, że spłacamy go ratalnie,

Każdy większy transfer jest rozkładany na raty
  • Odpowiedz
@Pustulka: Powiem ci, że ciężko jest się z tobą dogadać. ;)

Piszesz o AST, że coś tam obliczyli, pytanie czy czytałeś coś tutaj

Taking all these factors together the AST predicts that in the present season of 2018/19 that Arsenal are heading toward making a loss of nearly £70m (in the absence of any player sales). At the operating level we predict a loss of c£60m.

Więc biznes przynosi straty tak
  • Odpowiedz
Piszesz o AST, że coś tam obliczyli, pytanie czy czytałeś coś tutaj

@MatEng: Tak sezon z uwagi na transfery zakończył się zyskiem w wysokości 69 mln minus podatek. Natomiast ten sezon zakończy się jak najbardziej 40 kilku milionową stratą. W kolejnych powinno być w okolicy 0 z uwagi na nowe umowy sponsorskie i TV.

Mówiłęm poczytaj SwissRamble link.

I masz tam ile mają kasy, żaden klub aż tak się nie zabezpiecza
  • Odpowiedz
@Pustulka:

Tak sezon z uwagi na transfery zakończył się zyskiem w wysokości 69 mln minus podatek. Natomiast ten sezon zakończy się jak najbardziej 40 kilku milionową stratą. W kolejnych powinno być w okolicy 0 z uwagi na nowe umowy sponsorskie i TV.

Oni piszą o 70 mln straty, ty o 40 czyli widocznie wiesz lepiej, przedstaw wyliczenia oraz wytłumacz w jaki sposób z transferów uzyskali 124 mln.

I masz tam ile
  • Odpowiedz
Oni piszą o 70 mln straty, ty o 40 czyli widocznie wiesz lepiej, przedstaw wyliczenia oraz wytłumacz w jaki sposób z transferów uzyskali 124 mln.

Raty z poprzednich transferów + kwoty z tamtego sezonu + wypożyczenia, które założyli, że klub dostał od razu całość, zaś wydatki na transfery wrzucili jako koszty.

Ogromnych podwyżek nie dostali, więc wage bill nie urósł.

@MatEng: Oczywiście, że wzrósł.

To ty mówisz o spłaceniu całego zadłużenia,
  • Odpowiedz
@Pustulka:

Raty z poprzednich transferów + kwoty z tamtego sezonu + wypożyczenia, które założyli, że klub dostał od razu całość, zaś wydatki na transfery wrzucili jako koszty.

Wymień te transfery. Przypominam mowa o 124mln na plusie z transferów, bo wierzysz w to co napisało AST.

Oczywiście, że wzrósł.

Ale dalej masz problem ze zrozumieniem, że nie mają pieniędzy.

2018 - £236.2m sezon kończy się zyskiem £69 mln(źródło i wyliczenia AST, odejmij
  • Odpowiedz
@MatEng:

Ku*wa stary, bo nie wiem jak już do ciebie pisać, dostałeś podsumowanie półroczne do końca 2017 roku, kasa spadła i teraz piszesz, że w banku mają więcej pieniędzy mimo, że ksozty wzrosły.

Jeżeli sezon zakończyli na zysku względem to jak mogą mogli mieć mniej pieniędzy niż w poprzednim sezonie w czerwcu? Wszystko zależy od tego jak zostały skontsruowane umowy, wybacz, ale bardziej wierzę osobom ze stowarzyszenia w skład którego stowarzyszenia
  • Odpowiedz
@Pustulka:

Jeżeli sezon zakończyli na zysku względem to jak mogą mogli mieć mniej pieniędzy niż w poprzednim sezonie w czerwcu? Wszystko zależy od tego jak zostały skontsruowane umowy, wybacz, ale bardziej wierzę osobom ze stowarzyszenia w skład którego stowarzyszenia wchodzą finansiści, które chodziły na zebrania akcjonariuszy Arsenalu niż randomowemu wykopowiczowi:

Problemy z czytaniem u ciebie, dostałeś raport półroczny, piszę to po raz kolejny, zapamiętaj to w końcu, a najlepiej go przeczytaj,
  • Odpowiedz
Problemy z czytaniem u ciebie, dostałeś raport półroczny, piszę to po raz kolejny, zapamiętaj to w końcu, a najlepiej go przeczytaj, bo jest napisane jak byk, że cash balance spadło.

@MatEng: No a jak ma nie spadać w zimie względem lata, skoro zawsze się zmniejsza z uwagi na to, że nagrody finansowe i pieniądze za prawa do TV dostają po sezonie. Sezon zakończył się zyskiem z uwagi na sprzedanych piłkarzy i
  • Odpowiedz