Wpis z mikrobloga

czemu wiara? Pomniki np osób świeckich też sie stawia. Chyba że patriotyzm też uważasz za wiarę.

@Djakninn0: Patriotyzm nie głosi aż tak silnie miłości i pomocy bliźniemu. Wręcz przeciwnie, stawia na dumę, a tej pomniki jak najbardziej służą. Katolicyzm natomiast głosi korzenie się, pokutowanie i skromność. Wydanie pieniędzy na pomnik zamiast pomoc potrzebującym jest niemoralne z punktu widzenia katolicyzmu.
  • Odpowiedz
@ruzowy_wonsz: W Japonii idea konserwacji oparta jest na innych zasadach niż w zachodnim kręgu kulturowym, bo tradycyjnie substancja zabytku nie ma tam takiego znaczenia. A druga sprawa, nie wiem czemu akurat do budowli drewnianych należałoby przywiązywać większą wagę. Nie ma w zabytkoznawstwie i konserwatorstwie żadnego kryterium, które nakazywałby traktować je lepiej.
  • Odpowiedz
@kult_cwaniaka dlatego bo popełnienie błędu przy tego typu konstrukcji może wiązać się z całkowitym jej zniszczeniem. Akurat w tym przypadku substancja zabytku jest bardzo wazna, nie można wprowadzić świeżego drewna do starego obiektu, w Japonii podczas budowy potrafili również przygotować drewno które będzie w przyszłości używane do konserwacji ( :
  • Odpowiedz
@ruzowy_wonsz: Nie rozumiem specjalnie, a tak się składa, że siedzę dość mocno w tym temacie. Konstrukcja drewniana jak każda inna. Jest to materiał, który ma mniejszą trwałość niż cegła czy kamień, ale metody konserwacji tego są. Najstarsze drewniane domy w Europie to XIII wiek i nadal stoją, co prawda pierwotnych elementów jest tam już tylko jakaś cześć ale nadal są i o to chodzi. Zachodni sposób myślenia o zabytku pochodzi
  • Odpowiedz
  • 2
@Nebuchadnezzar @duncanidaho2 Państwo płaci za to z podatków a obywatele to wciąż jednak w ogromnej części chrześcijanie więc nie powinno was to boleć. Zdanie księdza powinno mieć większe znaczenie niż jakiegoś konserwatora bo Kościół stoi na ziemi Kościoła a mamy rozdział Kościoła od państwa.
  • Odpowiedz
Państwo płaci za to z podatków a obywatele to wciąż jednak w ogromnej części chrześcijanie więc nie powinno was to boleć.

@feteg: Jeśli tak, to niech niewierzący mają odliczoną część podatków, które idą na utrzymanie zabytków sakralnych, utrzymanie kapelanów, składki emerytalne duchownych, lekcje religii. W takim przypadku nie powiem słowa. Dopóki również moje podatki idą na utrzymanie zabytkowej budowli, ksiądz powinien grzecznie podchodzić do instytucji, która go utrzymuje.
  • Odpowiedz
  • 2
@Nebuchadnezzar Podatki już są wydawane na cele sprzeczne z moim światopoglądem. Takie są uroki (tfu) demokracji. Prawo to prawo a religia to religia. Nie powinno się tych rzeczy mieszać. Religia sie nie wtrąca (a przynajmniej nie powinna) do państwa i państwo nie powinno do religii (oprócz spraw w których ludzie chcą żeby się wtrącało jak nauka religii w szkołach państwowych itp.)
  • Odpowiedz
  • 2
@duncanidaho2 W takim razie uważasz, że pacyfistom powinno się odliczać część która idzie na wojsko? Rusofobom część która idzie na nauczycieli ruskiego w państwowych szkołach itd?
  • Odpowiedz
@feteg: Serio porównujesz utrzymywanie Kościoła do utrzymywania armii? Nie, mój drogi to nie jest to samo. Zapewnienie bezpieczeństwa, obywateli nie jest tym samym co utrzymywanie organizacji, która nie jest niezbędna do istnienia.
  • Odpowiedz
  • 2
To czy jest zbędna czy nie to Twoje zdanie. Ja uważam inaczej ale o to nie ma co się kłócić bo żaden nie wygra. Dla pacyfisty armia nie zapewnia bezpieczeństwa i jest tak samo zbędna jak dla niewierzącego Kościół.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@lakukaracza_: Parafia w której ministrantem jest mój brat cioteczny xD chcesz więcej smaczków z tej parafii - np. sprzątanie kościoła według ulic, koszenie trawy latem według grafiku parafian, wyłudzanie na ogrzewanie kościoła latem xD
  • Odpowiedz