Mireczki, da się w jakiś sposób ustawić który dysk powinien być podmontowany pod jaki podkatalog? Mam w laptopie SSD i HDD, wiem że mogę podpiąć całą jedną partycję pod /home, ale chciałbym to zrobić inaczej. Chcę, żeby na przykład /home było na SSD, ale konkretne podkatalogi danego usera już na HDD, np /home/user/Downloads. Da się to jakoś ogarnąć?
@ultimate_grand_supreme: symlink brzmi dobrze, ale nie wiem czy nautilus by to ogarnął bind mount robi replikę, prawda? a ja chcę mieć te pliki tylko w jednym miejscu
@a231: wtedy dla każdego katalogu musiałbym tworzyć nową partycję, odpada.
Ostatecznie poradziłem sobie inaczej - wystarczy zedytować $HOME/.config/user-dirs.dirs i podać własne ścieżki do odpowiednich katalogów
Mireczki, da się w jakiś sposób ustawić który dysk powinien być podmontowany pod jaki podkatalog? Mam w laptopie SSD i HDD, wiem że mogę podpiąć całą jedną partycję pod /home, ale chciałbym to zrobić inaczej. Chcę, żeby na przykład /home było na SSD, ale konkretne podkatalogi danego usera już na HDD, np /home/user/Downloads. Da się to jakoś ogarnąć?
@RayRayRay: Oczywiście i tak robiłem ale to jest słabe. Jest opcja bind ale
#linux #manjaro
bo zostają jeszcze bind mounty:
mount -o bind /mnt/c/Downloads /home/user/Downloads
Komentarz usunięty przez autora
bind mount robi replikę, prawda? a ja chcę mieć te pliki tylko w jednym miejscu
@a231: wtedy dla każdego katalogu musiałbym tworzyć nową partycję, odpada.
Ostatecznie poradziłem sobie inaczej - wystarczy zedytować $HOME/.config/user-dirs.dirs i podać własne ścieżki do odpowiednich katalogów
@RayRayRay: Oczywiście i tak robiłem ale to jest słabe. Jest opcja bind ale