Wpis z mikrobloga

Mirki na #b2b z #programowanie ! Jakie bankowe konto firmowe macie i polecacie? Tak aby nie płacić za rzeczy, z których się nie korzysta. Raczej dużego ruchu kartą tam nie planuje, ale nie wiem jak to wyjdzie w praktyce. Myślę, że będzie tylko kilka przelewów miesięcznie za opłaty + coś do mnie na konto prywatne :) Wiem, są rankingi ale chcę spytać o zdanie praktyków, a nie strony z linkami afiliacyjnymi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 17
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@marooned: korzystam z infaktu i księgowości tam, ogarnia mi w planie mini wszystkie VAT R i tak dalej, ja tylko dostaje ile muszę zapłacić, wraz z opcją płatności kartą za VAT/pit przez blue media. Place 99 netto Mc, jest API więc mogę sobie sam zintegrować jak chce
  • Odpowiedz
@Koliat: a konto bankowe (firmowe) gdzie masz ? I jak wrażenia ?

Jeśli chodzi o księgowość to skłaniam się ku "tradycyjnemu" biuru rachunkowemu. To początek mojej przygody z b2b więc boję się, że nie ogarnę jakiejś prostej rzeczy i przez pierwsze pół roku wole to przerzucić na kogoś innego :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@zakopiak: przepraszam rzeczywiście z rozpędu przeczytałem @marooned: ja korzystam z ING, mam tam własne konto prywatne i sobie chwalę, myślę że, popatrz na ofertę Twojego banku najpierw
  • Odpowiedz
@marooned: Ale też jest więcej problemów z przelewaniem w kółko kasy pomiędzy kontami. Albo z kupowaniem jednocześnie na firmę i prywatnie. Przykładowo jedziesz na stację, tankujesz, bierzesz kawkę. Z wzięciem faktury tylko na paliwo nie ma problemu. Ale teraz musisz bawić się w płacenie osobno za to, co na fakturę i nie.

Jedyna zaleta konta firmowego to łatwość zrobienia wyciągu do kontroli US, która trafi Ci się może raz na 10
  • Odpowiedz
@zakopiak: To też argument ale nie wiem czy będę aż tyle rzeczy brać jednocześnie na firmę oraz prywatnie aby to było wygodne. Wydaje mi się, że miesięcznie będę mieć do kilku kosztów i posiadanie dwóch kont pozwoli zachować mi porządek w rachunkach :P
  • Odpowiedz
Po coś one są :P

@marooned: Po coś one byly, kiedys musiales miec konto firmowe. Teraz po prostu zostaly. Nie maja kompletnie zalet (za to maja wady) w stosunku do drugiego konta prywatnego ktore bedzie uzywane jako "firmowe".
  • Odpowiedz
@goodidea: założyłem firmowe w Nest Banku. Z tabeli opłat i prowizji wynika, że będzie dla mnie całkowicie darmowe. Tzn prowadzenie, przelewy elixir, karta, dostęp przez neta są darmowe bezterminowo. Także polecam :) Jedyny fuck-up jest taki, że bankowość internetowa nie działa xD Ale podobno walczą z tym dzielnie xD
@FortunaHej:
  • Odpowiedz