Wpis z mikrobloga

Witam,

Piszę z kilkoma pytaniami odnośnie #ubezpieczenieoc oraz #wypadek.

Otóż w piątek 28.09.2018 miałem stłuczkę. Starszy Pan narodowości niemieckiej w samochodzie o niemieckich blachach wjechał w bok mojego samochodu wyjeżdżając z drogi podporządkowanej. Policja przyjechała, numer sprawy itp. Moje auto na hol i do mechanika. W tym czasie pożyczyłem auto od ojca.

W poniedziałek 01.10.2011 zgłosiłem szkodę do polskiego korespondenta niemieckiego ubezpieczyciela tj #compensa
Sprawę przyjeli, Pani w słuchawce zapytała czy wziąłem auto zastępcze, odpowiedziałem zgodnie z prawdą że nie, pożyczyłem.

W środę 03.10.2011 przyjechał rzeczoznawca do mechanika (ma upoważnienie, auto stoi u niego pod warsztatem) i od tamtego czasu nic się nie dzieje.

Teraz pytania:
1. W międzyczasie musiałem oddać auto i dostałem zastępcze od mechanika... Muszę to zgłaszać?
2. W internetach przeczytałem że ubezpieczenie pokryje koszty auta zastępczego od dnia stłuczki do momentu aż wypłaci ubezpieczenie tylko że już kończy się drugi tydzień a oni nic? Czy ze względu na to że nie zgłosiłem auta zastępczego oni mają to w dupie i czekają te maks ustawowe 30 dni?

Jeśli ktoś wie coś więcej i byłby skory podzielić się wiedzą będę wdzięczny za pomoc

pozdrawiam
  • 16
@Rist0: Zgłoś do ubezpieczyciela, że jednak wziąłeś auto zastępcze. Na pewno zmotywuje to ich do szybszego zajęcia się sprawą ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak nawiasem mówiąc, w przypadku naprawy szkody z OC najlepiej zdecydować się na wariant bezgotówkowy, jeśli zależy Ci na szybkim załatwieniu sprawy. Podrzucamy poradnik o odszkodowaniach: https://ubea.pl/odszkodowanie/
@Ubea_pl: Wpis dotyczy Opla Astry F. Mechanik mówił że rzeczoznawca orzekł szkodę całkowitą
i przyznam szczerze że sam się zastanawiam czy jest sens pakować kolejną kasę w 20-letnie auto

@Odzyskamy_odszkodowanie1: z neta: "W przypadku wystąpienia szkody całkowitej termin użytkowania pojazdu zastępczego zwykle pokrywa się z wypłatą odszkodowania, za które poszkodowany może kupić nowy samochód."
@Odzyskamy_odszkodowanie1: kumam... A jeszcze odnośnie szkody całkowitej jak to wygląda?
Compensa stwierdza szkodę całkowitą, wycenia samochód na x zł. co dalej?
ile dostanę z tych x?
jak rozumiem samochód mam złomować we własnym zakresie?

Pytam bo nie mam zielonego pojęcia
via Android
  • 0
@Odzyskamy_odszkodowanie1
witam,
Odgrzebuję temat bo przyszła wypłata ubezpieczenia
Samochód przed szkodą wyceniono na 1400zl
Szkoda całkowita
Dostałem 1000zl

Trochę lipa skoro w ciągu ostatniego roku włożyłem prawie 2k na co mam rachunki
Ponad to auto ma instalację gazową (koszt 1600zl)
I niski przebieg 114000 km (faktyczny przebieg)

Czy w związku z tym mogę pisać odwolanie? Co to da?
Czy coś ugram?

I jak napisać takie odwolanie?