Wpis z mikrobloga

#hydraulika #piec #ogrzewanie

Mireczki, mam problem i szukam kogoś kto ogarnia instalacje.

Wstawiam odręczny rysunek całej instalacji.
Moje pytania są następujące:
1.Które zawory zakręcić, aby móc podgrzać wodę tylko w CWU ? Chciałbym na wieczór zagrzać wodę tylko do kąpieli, czy jest to bezpieczne ?
2.Czy jeżeli zabraknie prądu, to piec sam się przestawi w obieg grawitacyjny, czy również muszę zakręcać jakieś zawory ?
3.Czy jeżeli podłączyłem CWU do prądu i grzeję w ten sposób wodę do kąpieli, to idzie ona również na grzejniki ? - wiem, dziwne
pytanie, ale dzisiaj rano, po całej nocy, gdzie CWU było podłączone do prądu a piec wygaszony miałem ciepłe grzejniki , nie bardzo bym chciał
elektrycznie podgrzewać wodę w grzejnikach
Minetqa - #hydraulika #piec #ogrzewanie 

Mireczki, mam problem i szukam kogoś kto ...

źródło: comment_RB5IGDeU1s75HRUh8qQQFLjiSZEKmC5X.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
@Minetqa a masz tam sprawna grawitacje w ogóle? Tzn czy grzeją grzejniki na wyłączonej pompie? Zeby grzał sam bojler to trzeba zamknąć zawor dopływowy do grzejników jeśli jest główny a jeśli nie to przy grzejnikach każdy osobno. To czy można zakrecic grzejniki zalezy do jakiej temperatury dociagnie piec ogrzewajac sam bojler. Istnieje możliwość że grzałka wymusi obieg wody po podgrzaniu w instalacji dlatego powinno się zamykać jeden zawór dopływowy do bojlera
  • Odpowiedz
@ZnienawidziszMnie: Dopiero się wprowadziłem więc nie wiem.
Czyli muszę sprawdzić, czy jeżeli nie uruchomię pompy, a piec będzie działał, czy będą ciepłe grzejniki ?
Te dwa zawory przy pompie maja być wtedy zamknięte ?

"Zeby grzał sam bojler to trzeba zamknąć wszystkie zawor dopływowy do grzejników jeśli jest główny a jeśli nie to przy grzejnikach każdy osobno." - a główne to nie są te dwa w lewym górnym rogu ?
  • Odpowiedz
@Minetqa tak aby sprawdzić grawitacje musisz zamknąć jeden z zaworów przy pompie i wyłączyć ją z prądu. Napal w piecu i powinny się zacząć robić ciepłe grzejniki ale zwracaj uwage na termometr w razie gdyby temp zbliżała sie do 90 stopni otwórz zawór i uruchom pompę bo wtedy oznacza że grawitacja jest nie sprawna !
Dopływowy do bojlera jest ten który prowadzi od pompy - na skrzyzowaniu po prawej bo nie
  • Odpowiedz
@Minetqa: wstaw sobie zawor (zawory) odcinajacy grzejniki i podllogowki, jak chcesz palic na sam bojler, ale na obiegu wymuszonym (pompe CO daj na pierwszy bieg). Uważaj, by tymi zaworami nie odciac przypadkiem zbiornika wyrownawczego. Jak chcesz sprawdzic czy CO pojdzie na grawitacji bez pompy, to nie musisz niczego przy pompie zamykac, bo i po co. Jak grzejesz CWU grzalka, to zamykasz jeden zawor na CO przy bojlerze, albo zakładasz na
  • Odpowiedz
@Minetqa: Rura do naczynia wzbiorczego musi iść prosto od kotła do naczynia wzbiorczego po linii prostej, bez żadnych zaworów, rura stalowa 1 cal albo miedziana min fi 28 a u ciebie są to rury pex, do tego masz kocioł zasypowy i podłogówkę więc powodzenia jak wodę zagotujesz. Tak jak masz to zrobione jest niebezpieczne ale i niezgodne z prawem, no i wrazie czego zapomnij, że ubezpieczyciel wypłaci hajs za coś
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@turok2016 mam zawory w skrzynce tam gdzie pompa od podłogówki, ale przede wszystkim steruję temperaturą pieca. Mam też sterownik, który ponoć wyłączy piec, jeżeli by się miała zagotować woda.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@turok2016 mam podlogowke na dole i grzejniki na piętrze. Wstawiłem wyżej zdjęcie ze skrzynka i sterowaniem podłogówki. Obecnie przepalam w piecu na temperaturze ok 45 stopni
  • Odpowiedz
@Minetqa: zdajesz sobie sprawę, że taka temperatura jest zabójcza dla kotła i komina jak masz murowany a przy okazji trujesz otoczenie i spalasz dużo więcej opału niż powinieneś przez co wydajesz na ogrzewanie dużo więcej niz powinieneś? Zimą cały czas też takie temperatury utrzymujesz i jaka temperatura wody idzie na podłogówkę?
  • Odpowiedz