Wpis z mikrobloga

@Kraciacho u mnie wszystko ok... @webh odniesiecie się? Bo trochę słaba sytuacja.
Miałem parę razy jakieś sytuacje ale zawsze support szybko zalatwial...
A z panelu nie możesz przywrócić?
  • Odpowiedz
  • 0
@trustME nie mogę właśnie. Napisali mi że mają problemy techniczne i nie wiedzą kiedy naprawą. Na pytanie czy w ogóle mają kopię zapasową nie odpowiedzieli.
  • Odpowiedz
@Kraciacho kurczę, jakiś pechowy zbieg okoliczności... Kiedyś miałem podobną sytuację w linuxpl mimo że było ogólnie ok.
Mam nadzieję że nadrobia w twoich oczach bo ja od dwóch lat vps, hosting i wszystko ok
  • Odpowiedz
@radekrad: przypadkowo udostępniliśmy dane logowania kilku podmiotom i ktoś skasował nam stronę oraz bazę danych. Niestety #webh ma nas w głębokim poważaniu i wykręca się od odpowiedzialności za kopię zapasową. Żenująca sytuacja.
  • Odpowiedz
@trustME: Tak, występują aktualnie problemy z przywróceniem kopii zapasowych wyłącznie baz danych na części kont hostingowych. Pracujemy nad przywróceniem tej funkcjonalności. Przywracanie plików działa bez problemu. Przywracanie kopii na VPSach, jak również przywracanie baz danych dla klientów nie dotkniętych problemem, również działa bez problemu.

@radekrad: Nie, po naszej stronie nic się nie wydarzyło, nic się z bazami nie działo, ani z plikami. Klient bazę i pliki chciał przywracać na własne
  • Odpowiedz
@webh: Ma Pan rację że udostępniliśmy omyłkowo konto, ale to wy nie potraficie nam podać konkretnej daty przywrócenia kopii bazy danych. Naprawdę tak ciężko zrozumieć że to generuje straty? Jakie ma znaczenie co kto skasował, kiedy waszym obowiązkiem jest przechowywać kopie?
@trustME problemy, tylko że o problemach dowiedziałem się jak zacząłem stanowczo domagać się przywrócenia bazy, ponieważ pierwsza informacja była typu nie da się i kropka.
@radekrad mają rację że nic
  • Odpowiedz
@webh: Nie możecie facetowi zwyczajnie pliku ręcznie skopiować z serwera z backupu, i wystawić w jego folderze web? Może dajcie dostęp to wam to sam zrobię, jak wam się nie chce.
  • Odpowiedz
Panie @Kraciacho, bardzo proszę nie zamieszczać nieprawdy. Rozumiem, że jest Pan rozgoryczony tym zajściem, ale w zupełności nie zgadzamy się z Pana argumentacją. Skoro zdecydował się Pan udostępniać całe swoje konto osobom trzecim, naszym zdaniem należało zabezpieczyć wykonaną samodzielnie kopię zapasową plików, jak i baz danych.

Zgłoszenie przesłał Pan wczoraj o godzinie 20:56, a o 20:59 otrzymał Pan informację, że nie ma możliwości przywrócenia kopii tej bazy. Informacja brzmiała dokładnie tak:
  • Odpowiedz
@crazy_wolf: Gdybyśmy mogli przywrócić to z całą pewnością zrobilibyśmy to już dawno. Zawsze staramy się pomagać klientom i udzielać pomocy nawet w sprawach nie do końca związanych z samą usługą hostingu, czego zresztą doświadczył osobiście klient - kilkukrotnie wykonywaliśmy dodatkowe prace na jego serwisach bezpłatnie, w tym między innymi usuwaliśmy z nich wirusy.

W tym konkretnym przypadku niestety zawiodło jedno z rozwiązań i jest nam bardzo z tego powodu przykro.
  • Odpowiedz
  • 0
@webh mam na myśli to że nie potrafią Państwo podać terminu przywrócenia kopii zapasowej, ani poinformować czy ona w ogóle istnieje. Bez tej informacji zupełnie nie wiadomo co dalej robić. Jeżeli świadczycie tylko usługi hostingu to dlaczego piszecie że dane są bezpieczne bo macie kopie zapasowe?
  • Odpowiedz
@Kraciacho: Jeżeli coś zawiodło, to prawdopodobnie się tego zrobić nie da. Inna sprawa, że jeżeli wasza strona przynosiła wam zyski, (bo jak rozumiem, na tej podstawie mówisz o stratach), to ktoś w firmie powinien być wytargany za uszy za brak kopii zapasowej u was. Przecież robienie kopii to jest główna zasada przy każdym rozwiązaniu IT.
  • Odpowiedz
@Kraciacho: Piszemy tak dlatego, ponieważ bieżące dane, bazy danych wszystkich stron są odpowiednio zabezpieczane, to jest dla nas priorytet. Nie może u nas mieć miejsca taka sytuacja, gdzie z winy uszkodzenia czegoś w naszej serwerowni, utraci Pan nagle wszystkie bieżące dane swoich serwisów.

Nie jesteśmy w stanie natomiast prowadzić kopii wszystkich kopii. W tym konkretnym przypadku zawiodło rozwiązanie realizujące backupy baz danych i stąd też brak możliwości przywrócenia backupu baz danych.
  • Odpowiedz
  • 0
@crazy_wolf ogólnie w pytę rzeczy poszło nie tak, ja kręcę shitstorm o to że webh nie potrafi odpowiedzieć na pytanie czy mają kopię i czy/ kiedy ją przywrócą. Nie wiadomo co robić.
  • Odpowiedz
@crazy_wolf: Niestety wystąpił pewien problem natury technicznej i przeszłe kopie baz danych dla pewnej części klientów nie są dostępne. Aktualnie staramy się problem rozwiązać, aby taka sytuacja w przyszłości nie miała miejsca. Przykro nam, że sytuacja zbiegła się z problemem u klienta.
  • Odpowiedz
@webh: Po prostu trzeba więcej i częściej sprawdzać, czy wdrożone rozwiązania działają. No nic, życzę Wam mniej awarii. A Tobie @Kraciacho żeby się nie zdarzały, no i kogoś, kto jednak pomyśli o lokalnych kopiach ważnych rzeczy.
  • Odpowiedz
@crazy_wolf: Na bieżąco to sprawdzamy, o sytuacji wiedzieliśmy, była świeża w odniesieniu do problemów klienta. Nie bez powodu byliśmy w stanie klientowi po 3 minutach od jego zgłoszenia przekazać informację, że kopii nie będziemy w stanie odzyskać. Aktualnie przesłaliśmy również do klienta bardziej jednoznaczną informację na ten temat.
  • Odpowiedz
@Kraciacho: ja mialem podobnie w zenbox.pl, najgorsze jest to ze tez odwracali kota ogonem. Ale bylo wiele sytuacj ze pomogli ponad support i to sie liczy. Hosting to ludzie, wpadki to normalna sprawa
  • Odpowiedz
@blogers: Nie staramy się odwracać kota ogonem, bo sam fakt awarii systemu kopii leży po naszej stronie, niestety zawiodło rozwiązanie technologiczne. Przykro nam jednak, że w tej chwili klient nas przedstawia jako najgorsze zło, że support ma takie a nie inne podejście, podczas gdy coś zupełnie przeciwnego wynika chociażby ze zgłoszeń jakie klient przesłał do nas na przestrzeni czasu. Wielokrotnie staraliśmy się klienta wspierać w różnych problemach jakie miewał ze swoimi
  • Odpowiedz
@webh: mialem podobna sytuacje z zenbox, nie znam tego zgloszenia, ale wiem ze nie raz jako klient zbyt krytycznie podchodzilem do obslugi. Tez mialem problem z backupem ktory powinien dzialac od strzala, ale jednak cos wymiklo ze nie dzialal normalna sprawa xd edit: doczytalem watek i stwierdzam ze op to...
  • Odpowiedz