Wpis z mikrobloga

#raspberrypi #domoticz

czytałem trochę o tym domoticzu, sensorach itp ... ale mam zasadnicze pytanie zanim za to się zabiorę na serio:

czy mogę te wszystkie statystyki i dane z czujników umieścić na własnej www coś na wzór tego mirka ktory ma mierzone wszystkie temperatury w domu itp i to na swojej stronie?
  • 13
@Coliflor: Jednym zapytaniem z api domoticza możesz wyciągnąć wszystkie dane z czujników, jaki problem by te dane wtedy zaprezentować gdzie chcesz? Zresztą sam domoticz ładnie je prezentuje ale rozumiem gdybyś nie chciał wystawiać go na świat. :D
@Polinik: @houk: Ok rozumiem, dzięki :) Po prostu chciałbym mieć łatwy dostęp do danych na odległość (raczej po prostu podstawowe i nietajne dane - temperatura i wilgotność, może jeszcze jakiś czujnik na zewnątrz wtedy opad/brak opadów i jakość powietrza bo kupiłem już czujnik do smogu
@Polinik: my.domoticz wygląda na fajną opcję, chyba coś w tym kierunku podziałam, najpierw w ogóle muszę oganąć całą instalację od zera więc chwilę to zajmie. dzięki za wskazówki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Coliflor:

najpierw w ogóle muszę oganąć całą instalację od zera więc chwilę to zajmie

Uwaga, notuj, bo nie będę powtarzał.

curl -L install.domoticz.com | sudo bash
Mam nadzieję, ze nadążyłeś z robieniem notatek. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Coliflor: proponuje postaiwć system na ssd, na kartach SD są problemy. Możesz kupić takiego SSD na USB, wyglądającego jak pendrive. Kosztuje mało, a zaoszczędzi sporo problemów. Tylko że współpracuje z rpi 3+
@zerathul: tu nie chodzi o szybkość i tak szyna będzie wąskim gardłem. Chodzi o stabilność. Sam mam kupiony adapter + 16gb ssd jakby co, ale nie udało mi się uruchomić domo na tym :-) pewnie winna jest malina, jakaś stara B czy coś. Drugi raz kupiłbym tego na usb, bo jest po prostu mniejszy.
@azer: ze stabilnością to już kwestia kontrolera w tym penku, chińskie wynalazki nie brałbym za demona stabilności.
Boot z ssd to łatwizna przy 3b+, wcześniejsze wersję nie są prostym plug&play