Wpis z mikrobloga

@jestem_na_dworzu: Katolików nie obowiązuję Katechizm Kościoła Katolickiego? Rzeczywiście ze mnie ignorant...

KKK 140 Jedność obu Testamentów wynika z jedności zamysłu Boga i Jego Objawienia. Stary Testament przygotowuje Nowy, a Nowy wypełnia Stary. Stary i Nowy Testament wyjaśniają się wzajemnie; obydwa są prawdziwym słowem Bożym.

KKK 123 Chrześcijanie czczą Stary Testament jako prawdziwe słowo Boże. Kościół zawsze z mocą przeciwstawiał się idei odrzucenia Starego Testamentu pod pretekstem, że Nowy Testament doprowadził do
  • Odpowiedz
@prawa_reka_sorosa: ignorantowi należy przypominać, że jest ignorantem. Jeżeli nie chce się dokształcić to nie ma sensu przedstawiać argumenty. Szczególnie, że sam je podaje, ale nie chce zrozumieć swojego oczywistego błędu. Coś w stylu patrzy, ale nie widzi.
  • Odpowiedz
@saakaszi: czyli, że rzuca cytaty w oderwaniu od kontekstu. Sam też cytuje KKK w którym jest napisane aby interpretować ST w oparciu o NT, ale z ideologicznych pobudek tego nie robi udając, że jest to uczciwe i logiczne podejście do sprawy.

Biblia to też metafory, ważne lekcje o ludzkiej naturze. Niektórzy zrobili sobie z tego religię, ale to już nie mój problem.
  • Odpowiedz
@jestem_na_dworzu: Zawsze możesz nam wytłumaczyć o co chodzi w tym cytacie. Ja nie oferowałem żadnego tłumaczenia, nie podałem również żadnego komentarza. Ot wrzuciłem cytat, a ty zarzuciłeś mi ze go nie rozumiem (na dodatek nazwałeś mnie ignorantem).

Masz teraz okazje nas oświecić. Jedziesz z koksem

Jeżeli jaki mężczyzna albo jaka kobieta będą wywoływać duchy albo wróżyć, będą ukarani śmiercią. Kamieniami zabijecie ich. Sami ściągnęli śmierć na siebie. (Księga Kapłańska 20:27)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@prawa_reka_sorosa: Ale że co? Nie rozumiem co niby w tym cytacie niezgodnego.
Wróżenie to próba przewidzenia przyszłości za pomocą interpretacji zjawisk losowych i też wpływu na nie zjawisk paranormalnych. Nic takiego nie występuje w kościele, nikt nigdy nie próbuje niczego przewidywać. Są jedynie prośby do Boga o określoną serię zdarzeń. Czyli działa to w drugą stronę, niż wróżenie. Próbujemy wywołać określoną serię zdarzeń, a nie dowiedzieć się jaka może się zdarzyć.
  • Odpowiedz