Aktywne Wpisy
tymirka +549
Wiecie jakie teraz problemy poruszają bajki dla dzieci na Netflixie? Otóż używanie neutralnych zaimków i innego imienia niż nadanego przy narodzinach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#bekazlewactwa #4konserwy
#bekazlewactwa #4konserwy
filixcastellano +63
Od zawsze obrzydzały mnie u dziewczyn kolczyki w nosie, takie na przegrodzie, jakie się robi krowom. Kilka dni temu, moja dziewczyna, wiedząc o tym, poinformowała mnie, że umówiła się na zrobienie właśnie takiego kolczyka. Tłumaczyłem jej, że dla mnie to oszpecanie się i że jest to absolutnie obrzydliwe. Próbowałem wytłumaczyć, prosiłem, ostrzegałem że będzie mi ciężko na nią patrzeć. Może kogoś to kręci, spoko, ale ja na takie "upiększenia" od kiedy pamiętam
Tradycyjny polski sernik krakowski na kruchym spodzie i z kratką na wierzchu obsypaną cukrem pudrem lub oblaną lukrem cytrynowym. Masa serowa jest zbita i gęsta z dużą ilością bakalii. Kruche ciasto koniecznie na spodzie i na wierzchu sernika w postaci kratki. Sernik długo zachowuje świeżość, nie ma potrzeby przechowywać go w lodówce, wystarczy chłodne miejsce. W smaku przepyszny prawdziwy sernik, jaki piekło się kiedyś, z podstawowych składników (twaróg, masło, cukier, mąka ziemniaczana i jajka), bez dodatkowych składników (np. śmietana kremówka, czy serek mascarpone). Ciasto jest miękkie i delikatne, a masa serowa zbita, a jednocześnie miękka i puszysta. Gorąco polecam!
Ciasto:
– 250g margaryny
– 350g mąki
– 150g cukru
– 3 żółtka
– 1 łyżka śmietany 18%
Masa serowa:
– 1 kg twaróg sernikowy
– 150g margaryna
– 230g cukru pudru
– 5 jajek
– 1 cukier wanilinowy
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 50g rodzynek
– 1 żółtko do posmarowania kratki
Dodatkowo: cukier puder
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Formę okrągłą o średnicy 26cm lub prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i ułożyć w formie. Resztę ciasta wstawić ponownie do lodówki. Ciasto w formie nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę serową.
Twaróg połączyć z margaryną (margaryna musi być miękka) i mąką. Oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo wymieszany z margaryną ser.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy razem z rodzynkami.
Masę serową wylać na podpieczony spód ciasta.
Odłożoną 1/3 część ciasta rozwałkować cienko i przy pomocy radełka pociąć na paski o szerokości 0,5- 1 cm. Paski ułożyć na masie serowej, tworząc kratkę. Kratkę posmarować rozkłóconym żółtkiem.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Gotowy sernik odstawić do schłodzenia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Można zastosować zamiast cukru lukier.
Aby zrobić dobry lukier potrzebujemy:
– sok z połowy cytryny
– ok. 5 kopiastych łyżek cukru pudru
Sok z cytryny wymieszać dokładnie z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy lukier jest za rzadki, dodać więcej cukru pudru. Lukrem posmarować sernik. Pozostawić, aż lukier zastygnie.
Smacznego.
#blogsernika