Wpis z mikrobloga

Jestem trochę noobem (pierwszy raz coś kupuję) jeśli chodzi o #aliexpress więc pytam o poradę.

Zamówiłem telefon dla mamy z wysyłką do Polski poprzez DHL, całość z dostawą wyszła £144. Przed chwilą dostałem wiadomość od ali o następującej treści:

1:Send via DHL may need to clear customs in your country ,and 95% that you need to pay customs taxes.
2:Normally we will declare $45 for each phone or tablet,and mark real name for the item like phone or tablet PC etc.
3:Please tell us how much value we should declare on the package for you within 24 hours.

I tu pytanie. Mam im odpisać by podali te $45 czy lepiej by napisali prawdziwą kwotę?
  • 17
  • Odpowiedz
@Andczej: @AchtKommaAcht: Ok, rozumiem. Założmy więc w takim razie, że Chińczyk wpisze te $45 a i tak skontrolują i zobaczą że telefon nie kosztuje jednak 45 dolanów. Mogą dorzucić wtedy jakąś dodatkowę karę za kłamstwo czy coś? xd
  • Odpowiedz
@Andczej: To sądzisz, że może lepiej powiedzieć Chińczykowi by wpisał na przykład, nie wiem, $60? Ci z odprawy nie wiedzą, że te $45 takie już oklepane i może już wiedzą, że to z ali? Sorry za głupie pytania jak coś xd
  • Odpowiedz
@PetiBery telwfon wpadnie na VAT bo przeswietlaja, jakie miasto? gdańsk odprawiaja z deklaracji wiec pisz 20$ ( ͡º ͜ʖ͡º) i zaawansowany kalkulator

OFC jak lubisz ryzyko a jak nie to 40-80$ i mobilephone
  • Odpowiedz