Aktywne Wpisy
ArnoldZboczek +33
ZuluScout +60
#paryz2024 Tak się fajnie bawili. Naśmiewali się z katolicyzmu robiąc swoje karykatury z tymi człekopodobnymi tęczowymi stworkami. Dlaczego przy okazji nie zrobili sobie beki z islamu? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
"Kiedy operatorzy reaktora czwartego w Czarnobylu decydują o tym ile reaktywności wrzucić do rdzenia" xD
#ejdlakazdego #energetykajadrowa
#heheszki #humorobrazkowy #czarnobyl
Tak jak napisałem jest to wartość reaktywności odniesiona do części neutronów opóźnionych będących w rdzeniu.
1 reaktywność to...
2 neutrony opóźnione to ....
Reaktywność jest miarą odchylenia reaktora od stabilnej pracy, czyli takiej, w której liczba neutronów w każdym pokoleniu jest taka sama.
Definiujemy ją tak:
p = (Keff-1)/Keff
gdzie:
Keff -
wykresik tak na szybko, bo gram w hirołsy i mi czas ucieka ( ͡º ͜ʖ͡º)
To jest różnica między "zrzutem" do rdzenia reaktywności o wartości 1$ i 5$, zmiana w strumieniu neutronów, który przełożyłby się na moc reaktora. Założenie: początkowy strumień neutronów: 10 000.
Na y - strumień neutronów, skala logarytmiczna, reaktywność taka była wprowadzana przez pierwsze 40 sekund, interwał czasowy dosyć duży bo 10 sekund przyjąłem. chciałem tylko pokazać zależność.
" to zależy". Mając obecną wiedzę zupełnie inaczej patrzymy na awarię i na to co można było zrobić.
Operatorzy postanowili wyłączyć reaktor zgodnie z procedurami, niestety nie wiedzieli o tym co się stanie po przekręceniu klucza аз5 i każde inne postępowanie w tamtej chwili byłoby nielogiczne po prostu.
Chociaż odpowiadając na pytanie, w momencie, gdy zauważono to, że moc