Aktywne Wpisy
![Pokojowa](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Pokojowa_5W9NXDZjbj,q60.jpg)
Pokojowa +45
Materiał filmowy z luksusowego ukraińskiego ślubu nad włoskim jeziorem Como.
Ślub pary pochodzącej z Kijowa odbył się 10 lipca w Willi Balbiano, którą właściciele wynajmują średnio za 19 tys. euro dziennie. Jedną z par młodych okazała się Angelina Terska, która na co dzień pracuje w branży turystycznej. Kim jest pan młody, nie wiadomo. Ślub media oszacowały na 1 milion euro.
#ukraina #wojna #rosja
Ślub pary pochodzącej z Kijowa odbył się 10 lipca w Willi Balbiano, którą właściciele wynajmują średnio za 19 tys. euro dziennie. Jedną z par młodych okazała się Angelina Terska, która na co dzień pracuje w branży turystycznej. Kim jest pan młody, nie wiadomo. Ślub media oszacowały na 1 milion euro.
#ukraina #wojna #rosja
![Pokojowa - Materiał filmowy z luksusowego ukraińskiego ślubu nad włoskim jeziorem Com...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/ff9fb9f83edc896f80d7a663e7ffe6bee827b5fd2690ca25595a127d87d53d28,w150h100.jpg?author=Pokojowa&auth=76ca284dd2eccec4e52f695e4c140fb4)
![WykopX](https://wykop.pl/cdn/c0834752/8392eda7e649f71041fa56213437c4b61fc8946eb840ffe684fdec86852d0b4d,q60.gif)
WykopX +779
Majtczaki pozywają wykop na 1,5 miliona zlotych oraz oczekują ujawnienia "numerów IP i danych osób logujących się na wykopie", tymczasem pod IP serwera fundacji Freedom-24 (80.52.4.66) (freedom-24.org.pl) zasysane są nielegalne #torrenty że serwer aż się spocił
Pani Grażyno Boniecka te pornuski to tylko dla męża ściągane czy razem oglądacie? #pornopani
- MetArt-com 2024-06-22
- XXX 13 Sugar
Pani Grażyno Boniecka te pornuski to tylko dla męża ściągane czy razem oglądacie? #pornopani
- MetArt-com 2024-06-22
- XXX 13 Sugar
![WykopX - Majtczaki pozywają wykop na 1,5 miliona zlotych oraz oczekują ujawnienia "nu...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/f2aee19f6bf99a3e686a437324c4f762739fbed625e37ea91aacac96d0a7f9d9,w150.jpg)
źródło: temp_file5064520341465804749
Pobierz
Czas przygotowania:
Ok. 12h w solance + 5-9h obróbki termicznej + 0,5h pracy
2kg łopatki wieprzowej (ewentualnie karkówki)
Przyprawy:
Pół główki czosnku
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
1 łyżka chili
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki pasty paprykowej (takiej z tubki)
100g brązowego cukru
1 łyżka worcestershire
Czosnek z kuminem, kolendrą , pieprzem i solą utrzeć w moździerzu (można zblendować z całą resztą jeśli nie macie moździerza albo po prostu przeciśnijcie czosnek przez praskę i użyjcie mielonego pieprzu), wymieszać z resztą składników
Solanka
1-2 litry wody*
100g soli
100g cukru brązowego
3 liście laurowe
2łyżki ww mieszanki przypraw
Rozpuszczamy cukier, sól i przyprawy w wodzie, której ilość trzeba dostosować do naczynia w którym będziecie marynować
Mięso wrzucić do solanki i do lodówki na noc (najlepiej, minimum kilka h)
Po nocy w lodówce natrzeć mieszanką przypraw i upiec/ugotować :
Multicooker – 110C 5h
Piekarnik – 100C 6h pod przykryciem i 1h w 130C bez przykrycia
Wolnowar – 7 na high, 9 na low
Wyżej podane czasy i temperatury to „średnia” wyciągnięta z wieeeelu przepisów, mięso jest gotowe kiedy łatwo daje się szarpać dwoma widelcami na włókna.
Jeśli chcecie mięso przygotować sobie nieco wcześniej to po upieczeniu ( i sprawdzeniu czy rozdziela się jak trzeba) zostawiacie je w kawałku. Przed podaniem szarpiecie, mieszacie z sosem który wypłynął i podgrzewacie ( można nawet na patelni)
Koszt całości ( koszyk robiony w tesco, całe opakowania przypraw itd, bez soli i pieprzu) to 47,99zł
Możemy z tego zrobić ok 10 porcji ( mniej jeśli macie słabej jakości mięso i puści dużo wody)
Nie trzymajcie mięsa w solance dłużej ( może być za słone), jeśli nie lubicie słodko ostrych połączeń to możecie znaleźć inny przepis ;) albo zrezygnować z cukru i zmniejszyć ilość przypraw.
Generalnie mięso z powyższego przepisu jest ostre, słodkie, słone i aromatyczne. Bardzo. Mi to odpowiada, fajnie gra w kanapce ale jeśli nie jesteś fanem bardzo wyrazistych smaków to śmiało zmniejsz ilość przypraw o 1/3 albo nawet ½ ( ale to już dla bardzo delikatnego podniebienia)
Ja lubię je podawać na dwa sposoby:
Bułka maślana, sos chrzanowy, kiszony ogórek
Bułka maślana, sałata, czerwona cebula, colesław i domowy BBQ wg przepisu Hestona Blumenthala (tylko daję tylko po 50g cukru i octu) : https://karmelowy.pl/sos-barbecue-hestona-blumenthala-hestons-barbecue-sauce/
#gotujzwykopem
źródło: comment_G4TCbFZcFFJcqd8MI1AGFaPiSXg8edRz.jpg
Pobierz@chixi: ile to stopni Celsjusza High/Low?
źródło: comment_MIt0uuFoyV9MoMo4kvLqR4WUq7AlOYTe.jpg
Pobierz