Wpis z mikrobloga

@Wypoks: Ja wiem tyle, że jak ktoś kupił w grudniu to zrobił niemal x100 w miesiąc, a reszta to bagholderzy. Na pewno jest poddatny na pompy jak większość krypto z top 50. Nano służy głównie do szybkich i tanich transakcji. W czym ma być lepszy od litecoina? Oczywiście jak wierzysz w projekt i nie boisz się w razie czego zamrozić kasę to Twoja sprawa. Na reddicie jest fajny wątek na głównej
@Wypoks: Nie wiem. Nigdy go nie kupiłem, więc nie wgłębiałem się w jego historię. Miej tylko na uwadze, że w grudniowo styczniowej bańce x10 robiły tokeny do marihuany...
@Wypoks: Z tego co wiem o NANO jest to zwykła waluta, nie jest to żaden utility token, żadna platforma do dappsów, itp. Nano przed rebrandem nazywało się XRB (RaiBlocks). W grudniu zeszłego roku był spory hype na tego coina, natomiast w lutym nastąpił spory crash do poziomu 6k sat ze względu na kradzież sporej ilości coinów (chyba 17 mln sztuk = ok. 150 mln $ w tamtym czasie) z giełdy BitGrail
ropoczynam od linków na coinmarketcap

@puexam: jasna sprawa panie elektroda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
na wypoku pytam oddzielnie, czasem ktoś zna ciekawostki jakieś lub oszczędza szukania

@Vaterial: dzięki, czy ta waluta ma coś wspólnego z IOTA?
@Wypoks: Raczej nie, te projekty mają dość rozbieżne cele. Jedyne co mają wspólnego to dość nieszablonowe rozwiązania u fundamentów, Nano używa block lattice, natomiast IOTA używa Tangle'a, który jest DAGiem.