Wpis z mikrobloga

#spedycja #logistyka
#bekaztransa. Pomóżcie, bo mnie chyba zaraz rozniesie. Dzwonie do kireo w zeszłą środę, że storno dostaliśmy na powrót i będę szukał czegoś innego na piątek. Załatwiłem na powrót dwa doładunki w relacji PL z DE. Pierwszy załadunek w piątek drugi w sobotę- dostawa na dziś poniedziałek. I uprzedzając go powiedziałem, że teraz pauzy 45h nie musi robić, bo zaraz mi powie, że w zeszły tydzień skróconą zrobił. Gościu w sobotę wjechał do PL około godzi 23.58 zatrzymał się na parkingu. Dziś rano do niego dzwonie i pytam, czemu nie jedzie, a on do mnie, że robi pauzę 45h i dopiero o 21:00 może startować. Ludzie z rozładunku dzwonią i się pytają gdzie auto, bo towar potrzebny mocno i już piszą kary za opóźnienia. Dzwonie jeszcze raz do szofera, a tu Tel wyłączony OK no to na prywatny i co... też off. Długo nie czekając wsiadam w furę szefa wskakuję na A2 i lecę jebnąć go w potylicę. 70Km w jedna stronę, więc tragedii nie było. Zajeżdżam na parking, a błogosławiony czyta gazetkę w najlepsze. Pytam, czemu Tel służbowy wyłączony, a wielmożny, że to jego czas wolny i mam go cmoknąć, aha no ok. Proszę jechać na rozładunek, bo czekają, a pauzy nie musi teraz robić, bo na święta to wszystko odda. Spojrzał na mnie i mówi, że jemu wychodzi 45 i żaden inny chooj nie będzie mu mówił, co on ma robić i jeb drzwiami przed nosem. Dzwonie do szefa i mówię, że nie ma z gościem rozmowy zacięcie i koniec... Daj mi tego głąba, słuchawka przekazana i znów jeb drzwiami przed nosem. Rozmowa długo nie trwała, bo jak grochem o ścianę żadne tłumaczenie nie dociera. Na koniec mówię do niego, że kosztami za opóźnienie będzie obciążony, a ten mi na to, że się w sądzie spotkamy. Niestety żadnego wolnego kierowcy nie miałem na podmianę. W piątek będzie musiał złożyć autograf pod wypowiedzeniem. Ahhhhh, brak słów.
  • 51
  • Odpowiedz
@KolecStolec: @m_bielawski: @inrzynier: @sanchopancho:

Art. 8 pkt 6 rozporządzenia 561

6.

W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje co najmniej:

–dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub

–jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku

trwający co najmniej 24 godziny. Skrócenie to należy jednak skompensować równoważnym

odpoczynkiem wykorzystanym jednorazowo przed końcem trzeciego tygodnia następującego po

danym tygodniu.

Jeżeli robił w poprzednim tygodniu skrócony to teraz musi
  • Odpowiedz
@KolecStolec Skąd wy bierzecie tych wszystkich kierowców? Jak ktoś wpisze w CV co mu zięć napisał że pracował PKS w mieście wojewódzkim za PRL to od razu bierzecie? W rzeczywistości nie spotykam tyle kierowców-debili co wyczytam na wykopie
  • Odpowiedz
@emcter: Jazda w ciągu dwóch tygodni 32:19 godz
w pierwszym tygodniu marca był na chorobowym
od 5 do 9 normalnie w trasie ale na weekend w domu
wyjazd w trasę 12.03 po 45h
14 marca, 12:54 stał na parkingu do 15 marca 13:14. 24h
w sobotę 17 marca jechał od 7:20 do 10:53
19.03 startował o 6:15
23 marca, 11:10 stał na parkingu do 24 marca, 11:59.
  • Odpowiedz
@KolecStolec:

W ciągu dwóch kolejnych tygodni kierowca wykorzystuje co najmniej:
–dwa regularne tygodniowe okresy odpoczynku, lub
–jeden regularny tygodniowy okres odpoczynku i jeden skrócony tygodniowy okres odpoczynku

Przeczytaj to z 10 razy to moze zalapiesz. Nie masz racji.
  • Odpowiedz
@absoladoo: kolega szefa z lat szkolnych. Parę miesięcy temu była zadyma, że on pauze musi wykręcić bo nie robił. Zrobiłem wielkie oczy i mówię że zrobił ale w tygodniu, a on mówi że pauza weekendowa musi być w weekend, a w tygodniu to się nie liczy.
  • Odpowiedz
@wezsepigulke: widzę że kolega też przeczytał i beton jak mój kiero. Rozmawiałem dziś z 10 kierowcami, którzy regularnie tak robią i mają kontrolę i zawsze jest ok. ITD też powiedziało, że jest ok i może jechać.
  • Odpowiedz
@KolecStolec: A ja mialem kontrole w Italii i 200EUR ubylo. A to tylko dlatego ze w tym systemiku ITD nie wykazuje tego jako bledu. Jak by im sie chcialo to wszystko ogladac dokladnie to by zarobil. Zaczal jazde 12.03 o godzinie zalozmy 8:00 to staje najpozniej 24.03 o godzinie 11:00 na 45h. I sobie mozesz go nazywac betonem, leniem, tepakiem, ale jest na prawie, a Ty jako spedytor nie znasz przepisow
  • Odpowiedz