Aktywne Wpisy
wshk +142
Miłośnicy ruskiego miru zawsze znajdą sobie jakiś obrazek pocieszenia.
#ukraina #rosja #onuce #onucowewpisy
#ukraina #rosja #onuce #onucowewpisy
Nie wiem, czy ktoś śledzie jeszcze te wpisy.
W skrócie, byłem z dziewczyną niecały rok, mieszkaliśmy razem. Rozeszliśmy się w grudniu i to akurat była wspólna decyzja, oboje uznaliśmy, że już nic do siebie nie czujemy. Ciężko było, ale dałem radę, znalazłem mieszkanie, nie odzywałem się do niej, starałem się jakoś ułożyć sobie na nowo życie. Po 1,5 miesiąca, czyli w styczniu, zadzwoniła do mnie (wszystkie komunikatory mieliśmy poblokowane). No i płacząc
W skrócie, byłem z dziewczyną niecały rok, mieszkaliśmy razem. Rozeszliśmy się w grudniu i to akurat była wspólna decyzja, oboje uznaliśmy, że już nic do siebie nie czujemy. Ciężko było, ale dałem radę, znalazłem mieszkanie, nie odzywałem się do niej, starałem się jakoś ułożyć sobie na nowo życie. Po 1,5 miesiąca, czyli w styczniu, zadzwoniła do mnie (wszystkie komunikatory mieliśmy poblokowane). No i płacząc
W tym tygodniu dalej jesteśmy we Włoszech, ale będzie multikulturowo, bo bohaterem ósmego tygodnia tagu #rokzlutniabarokowa jest rówieśnik Castaldiego Johannes Hieronymus Kapsberger, a znany częściej jako Giovanni Girolamo, gdyż mimo, że był z pochodzenia Niemcem (jego ojciec był oficerem Monarchii Habsburgskiej, który osiadł w Wenecji), to działał we Włoszech. Girolamo po 1605 roku pojawia się w Rzymie i rozkręca zawrotną karierę wirtuoza lutni i chitarrony (włoskiej teorby) i ma bardzo duży wpływ na rozwój tych instrumentów, gdyż jego kompozycje cechowały się bardzo oryginalnym stylem często łamiącym ówczesne zasady kompozycji. Głównie jest znany z licznych toccat na teorbę, z których najbardziej ikoniczną jest Toccata Arpeggiata. Załączam wykonanie Mariny Belovej, która gra jeszcze jego Passacaglię
#bojowkalutnibarokowej
#muzyka #muzykadawna #muzykabarokowa #lutnia #teorba
#muzykaklasyczna