Wpis z mikrobloga

Mirki z #programowanie, mam do Was pytanie. Od 8 lat jestem związany tylko i wyłącznie z językiem, który nie ma nic wspólnego z frontendem. Od jakiegoś czasu zostałem wrzucony do programowania w javascript, używając bibliotek, dostarczanych przez system w którym pracuję. Z racji tego chciałem się poduczyć "nowoczesnego" programowania frontendu. Kiedyś pracowałem rok czasu jako programista php, jednak teraz nie wiem kompletnie za co się zabrać. Tutaj pytanie do Was: od czego zacząć? Czy wg Was będę w stanie złapać jakiś mały projekt, ucząc się tylko w domu? Jak w ogóle działa rynek frontendowców? Czy w ogóle ma to sens?

Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • 4
  • Odpowiedz
@kre1t: Trochę mylące jest to, że wspomniałeś w swoim wpisie o php, bo nie do końca jestem przekonany czy chodzi Ci o front-end czy ogólnie web-dev. Jeśli jednak faktycznie chodzi o front-end i czujesz się dinozaurem który został w jakiejś innej epoce, wolnej od node'a, task runnerów, transpilerów i tego wszystkiego, to może okazać się przydatne: modern javascript explained

Na resztę pytań nie odpowiem bo nie jestem front-endowcem.
  • Odpowiedz