Wpis z mikrobloga

Cześć wszystkim, pomożecie jak to zdiagnozować?

Mam kompa od 2 lat i nigdy nie miałem takich przypadłości ;/

i5-6600k podkręcony na 4,5 Ghz
Radeon R9 390x
MSI M3 Z170
4x 4GB RAM Fury HyperX CL15, 2400 mhz
Zasilacz Thermaltake 630W
HDD WD Blue (system)

Gram ostatnio w #pubg i po 1-2 grze mam całkowitą zawiechę + czarny ekran. Nic nie pomaga, mogę alt + tabować, wciskać alt+ctrl+del i nic. Na chwilę odłączyłem kabel HDMI od karty i monitor normalnie stracił sygnał, a po ponownym podłączeniu wyświetlił ten sam czarny ekran więc to na pewno nie wina kabla czy monitora. Po resecie system wraca normalnie do sprawności. Myślałem, że to wina zbugowanego pubg więc uruchomiłem jeszcze raz i zagrałem... to samo. Zaktualizowałem sterowniki do najnowszej wersji... to samo. Wreszcie myśląc, że to prawdopodobnie wina karty włączyłem jakieś randomowe call of duty z VSYNC off i po 4 minutach 95-125 FPS gry ten sam black screen i potrzebny reset.

Ktoś coś?
#pcmasterrace #komputery #amd #intel
  • 35
  • Odpowiedz
Przegrzewa się komp. Postaw go na biurku, otowrz obudowę i sprawdź co w środku lub zagraj przy otwartej i zobacz czy wyłączy się w takim samym czasie
  • Odpowiedz
@bladyatl: Dziwne, bo czyszczę regularnie całą budę... co 3-4 tygodnie, nawet w lato przy niesamowitych upałach nie miałem takich jaj, a jak wiadomo hehe radeon na pokładzie ;/

@Arkatch: ale co na tej integrze sprawdzę? Przecież nic nawet wymagającego się nie odpali...
  • Odpowiedz
@Arkatch: Ale karta działa normalnie przy całym dniu użytkowaniu komputera, jakiś serial obejrzę, coś na yt, zagram w jakąś gierkę typu darkwood i teraz dopiero przy dostresownaniu go jakąś wymagającą strzelanką coś się zaczęło dziać
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: możesz sobie logować temperatury SpeedFanem. Warto byłoby sprawdzić przy samym graniu, skopiuje opis po angielsku, bo mi się nie chce tłumaczyć xD

Open SpeedFan and click Configure click on each item in the Temperatures, Fans, and Voltages tabs and click the Logged button for the ones that you want logged (or clear it if you don’t). Then click the Log tab and click the check-box if you want logging, or
  • Odpowiedz
@BrainPhucker: jak po wzięciu ON masz Stopped User Cancelled to prawdopodobnie jakiś błąd z karty - przynajmniej ja tak kiedyś miałem. Później zaczęła sypać artefaktami :)
Kolejna dość prawdopodobna opcja to zasilacz który przestaje trzymać napięcia po tym jak się już zagrzeje.
  • Odpowiedz