Wpis z mikrobloga

#serowarstwo jest sukces!!! za trzecim podejsciem sie udalo ( ͡ ͜ʖ ͡) uwodnilem podpuszczke (2x wiecej niz zalecana ilosc), dalem do zakwaszonego mleka i po godzinie z hakiem mialem piekny skrzep! podpuszczka ma termin waznosci do polowy marca, moze to wplywa na jej niska wydajnosc? also pytanie, czy moge ser prasowac 12h w tej samej chuscie w ktorej odsaczalem? czy wziac swieza? w tej mokrej sie nie zrobi jakas plecha? dzieki jeszcze raz wszystkim za rady ;3 jutro wrzuce zdjecie! jaram sie jak glupi tylko sie troche boje ze ser wyjdzie gorzki przez te ilosc podpuszczki :( ale i tak pewnie bedzie pyszny!!!
  • 5
@TOP___BK: Czyli 1:18000. Nie ma problemu zatem i następnym razem możesz śmiało stosować minimalnie 20 kropli na 10 litrów mleka lub 30 kropli gdy chcesz uzyskać czysty złom w około 45 minut. Czas krzepnięcia dobierz odpowiednio do rodzaju sera/przepisu.