Wpis z mikrobloga

@Yachu: Tak. Mam problem 'o pieniądze'. Dużo ludzi potrzebuje pomocy. Dlaczego Państwo (podatnicy) mieliby nagle pokrywać koszty ratowania kogoś, kto sam - dobrowolnie - wpakował się w kłopoty pchając się w zimie na taki szczyt?
  • Odpowiedz
@Naru: ponieważ jest to nasz obywatel, na terenie naszego kraju jak utknąłby na Rysach też by otrzymał pomoc TOPRu, poza granicami państwo też jest winne mu taką pomoc jeśli Pakistan nie jest w stanie tego zapewnić
  • Odpowiedz
  • 6
@Yachu oczywiście po wszystkim komornik będzie z niego ściągał ta kwotę? Czy ma ten koleś ma większe prawa od zwykłego człowieka?
  • Odpowiedz
@Henryk_Chinaski: Polak jedzie na narty w alpy. Ma wypadek, potrzebny jest helikopter, szpital itd. Państwo jest winne taką pomoc? Nope. Kasa idzie z ubezpieczenia. Nie masz ubezpieczenia - nikt Ci nie pomoże.
  • Odpowiedz
@Naru: mogę się mylić, ale wydaje mi się, że w takiej sytuacji gdy człowiek byłby uwięziony na górze w Alpach służby kraju alpejskiegoo zrobiłyby akcje ratunkową, a dopiero potem zostałby wystawiony rachunek za tą usługę, tu mamy sytuacje, że służby pakistańskie nawet chyba zbytnio nie kwapią się do ratowania życia Polaków
  • Odpowiedz