Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #amd #intel

Małe wytłumaczenie, bo ciężko jest się ogarnąć z tym bugiem. Parę punktów.

1. To nie bug spowalnia, tylko patch zabezpieczający
2. AMD JEST BEZPIECZNE wobec tego buga, ALE i tak musi walczyć o to, by nie musiało brać udziału w patchowaniu. Na ten moment AMD uzyskało zgodę i nie będzie włączane do patcha linuksowego. NIE WIADOMO JESZCZE CO Z WINDOWSEM, jeśli M$ #!$%@? wszystko jak leci to CPU AMD RÓWNIEŻ ODCZUJĄ SPADEK WYDAJNOŚCI.
3. W grach linuksowych pod OpenGL/Vulkan NIE ZAUWAŻONO NEGATYWNYCH WYNIKÓW. W przypadku DirectX również tego się nie oczekuje, zobaczymy.
4. Jest to dość poważny cios w serwery i stacje linuksowe na Intelach, ale być może zwyczajni szarzy użytkownicy nie odczują tego tak mocno. Fixy są dodawane w popłochu i jeszcze kurz nie opadł.

Także no, bez paniki?
  • 12
  • Odpowiedz
@Dox3l: Jak ma się możliwość to czekać na patche Windowsowe. To jest kwestia 1-2 dni. Ale skoro na linuksie w grach nie ma różnicy to chyba Microsoft nie #!$%@? tak tej sytuacji i będzie podobnie, więc jeśli do gier komp to nic się nie zmienia. Możliwe też, że aplikacje typu media creation też nie odczują tak bardzo. Dlatego na razie trzeba się uspokoić i czekać.
  • Odpowiedz
@Roman_Polanski: obawiam się, że nie :( przed chwilą wyłączyłem automatyczne aktualizacje i wyświetlił się komunikat, że są wyłączone ALE najważniejsze i tak będą ściągane :P czyli chyba tylko odłączenie od internetu albo jakiś inny magiczny sposób o którym ja nie wiem
  • Odpowiedz