Wpis z mikrobloga

ej mirki, chciałem zacząć moją przygodę into #bitcoin, ale trochę nie wiem jak się za to zabrać - planem jest wrzucanie tam połowy kasy która zostaje mi na koniec miesiąca (czasem to będzie kilka stówek, czasem kilkadziesiąt złotych, czasem nic xD).
No i jak czasem czytam sobie tutaj posty takie jak mój, to mam wrażenie, że czasem osoby obserwujące tag piszą A a czasem piszą B, pozwole sobie więc zadać kilka pytań, mam nadzieję, że ktoś mi pomoże...

1) Jak zacząć? gdzie i jak założyć portfel? ma to jakieś znaczenie?
2) mam portfel i kupiłem X BTC za Y PLN. Kurs idzie do góry do X+5, ja się cieszę, ale potem np spada do X-5. Czy jest opcja, żeby zaznaczyć, żeby sprzedało mi te BTC gdy cena za moje BTC jest równa X, czyli w momencie zakupu?
3) jak wygląda potem wypłacenie kasy? okej, załóżmy, że zainwestowałem 1000zł, a bitcoina #!$%@?ło, i po kilku miesiącach (tygodniach?) mam już 10k w bitcoinach w moim portfelu. I co teraz jak potrzebuje wypłacić np. połowę z tego (rzecz losowa, kompletnie nieistotna)? Muszę zapłacić podatek jakiś? Czy np. udaje że nic się nie stało i tej kasy nie mam? Jeśli podatek jest obowiązkowy, to są firmy które się tym zajmuja? Jak to wygląda?

dzięki za porady mirki ʕʔ
  • 27
  • Odpowiedz
@sal3m: to akurat wiem, ale jak jakiś czas temu szukałem informacji na ten temat w sieci, to większość artykułów była np. ze strony "bitcoin.dla.poczatkujacych.pl", która sie okazywala byc blogiem firmy prowadzacej giełdę - wolałbym nie zaczynać w ten sposób, bo to ewidentny artykuł sponsorowany ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@rskkk:

1. Portfel na kompie lokalnym - poszukaj takiego który Ci pasuje i poćwicz takie scenariusze jak pad systemu/odzyskiwanie portfela z kluczy itp, zanim tam przelejesz coś sensownego
2. tak na giełdach są takie opcje, np bittrex (polecam)
3. z tego co wiem to podatek i to taki maksymalny się płaci, nie wiem, 80%? Jak coś na tym zarobisz to wyjebiaj z kraju do jakiegoś normalnego i tam żyj.
  • Odpowiedz
@rskkk po angielsku sobie szukaj, portfeli i giełd jest mnostwo. Zysk z kryptowalut mozesz rozliczyc jak normalny dochod albo wyplacic w bankomacie/na gotówkę w jakiejs placowce i... odprowadzic podatek oczywiscie.
  • Odpowiedz
@almet73:
1. o to znaczy że lokalnie? Czy wtedy jak chce kupic, to musze kazdorazowo wbic np. na bittrexa, kupić i przelać na swój lokalny portfel?
2. mam lokalny portfel, ustawiłem sobie taka opcje, czy giełda sama sciagnie mi kase z portfela?

@sal3m: a jak z tym podatkiem to wygląda w praktyce a nie w teorii? ludzie rzeczywiście płacą ten podatek czy srają na to i nie płacą?
  • Odpowiedz
@Niedowiarek: nie chce mi się teraz szukać, gdzieś MF stwierdził że to dochód z niewiadomego źródła i jeb 99,999999% sobie biorą i wal się :/ Też bym chciał żeby to był fake.
  • Odpowiedz
@rskkk: #!$%@? ten podatek, milionów nie zarobisz, a za kilka stówek nikt Cię nie będzie ścigał.

#!$%@?, wolna waluta wolnych ludzi, i pierwsze pytanie: jag zapłacić podateg? Robicie to źle.
  • Odpowiedz
#!$%@?, wolna waluta wolnych ludzi, i pierwsze pytanie: jag zapłacić podateg? Robicie to źle.

@fegwegw: Nie jest to takie głupie, biorąc pod uwagę że większość handluje na giełdach które mają ich pełne dane osobowe i historię transakcji. Jeśli Urząd Skarbowy się kiedyś zainteresuje krypto - będzie płacz.
  • Odpowiedz
@rskkk: Ad1.) Kupić BTC można przede wszystkim na giełdzie. Na co dzień używasz złotówek, więc niech to będzie polska giełda. Największy obrót jest na BitBay ale możesz skorzystać z innych.
Portfel: Przypomina się zawsze, że giełda może wyparować razem z pieniędzmi. Zdarzało się tak. Jak masz milony to ty i tylko ty powinieneś mieć nad tym kontrolę. Ty, a nie giełda.Jeśli zainwestowałeś 200zł to nie zawracaj sobie głowy własnym portfelem
  • Odpowiedz
Historia transkacji w krypto nie jest podstawą do naliczenia podatku dochodowego, bo tego de facto nie było.

@fegwegw: ostatnia interpretacja US mówi że nawet wymiana krypto-krypto powoduje powstanie obowiązku podatkowego
  • Odpowiedz
Jeśli jednak wykażesz pewną regularność i zaczniesz wypłacać sobie kolejne hajsy to zaczyna to spełniać definicję działalności gospodarczej i gdy tylko zorientujesz się, że tą definicję spełniasz to w podskokach powinieneś biec i złożyć papiery, że od teraz jesteś jednoosobowa firma Rskkk-Pol

@drakkar to jest ciekawa sprawa, masz może linka gdzie ludzie już opisywali swoje historie z zakładaniem DG z powodu US?
  • Odpowiedz