Wpis z mikrobloga

@piastun dzieki wielkie. Pozostal mi jeden problem. Mianowicie zasilanie ukladu potrafi sie zmieniac o 0,01V. Zauwazylem, ze wplywa to na odczyt i przy bardzo malych pradach diody i bardzo duzym wzmocnieniu jest to widoczne. Moje jedyne rozwiazanie to odczytywanie przez adc mikrokontrolera napiecia i softwerowa kompensacja odczytu adc ze wzmacniacza.
@kochaj_albo_rzuc: 10mV to w sumie mało :) ale nie wiem jaki masz układ zasilający.
Skoro 10mV tak wpływa na pomiar to skąd gwarancja, że ADC mierzy prawidłowo? Jemu też się napięcie zmienia.
A co do samego układu to moim, zdaniem zmiana napięcia zasilania nie powinna mieć większego wpływu na wyjście WO. Ten układ przetwarza I/U i tyle.
@kochaj_albo_rzuc: w idealnym na 1000% nie w rzeczywistym musisz odnaleźć tabelę i parametr PSRR i sprawdzić jakie jest tłumienie na 0Hz o wydedukować czy ma wpływ czy nie
a i to co koledzy pisali, zasilanie masz niesymetryczne i to może wpływać na offset na wyjściu, ale to ma znaczenie do offsetu a nie sygnału,
@piastun: @MyNameIsNobody:
czysto teoretycznie: jeśli fotodioda jest w trybie fotowoltanicznym (połączona z masą) to nie powinien występować dark current?
Wzmacniacz nie jest idealny, więc istnieje low input offset voltage. Czy on może wywoływać dark current?

Z datasheetu wzmacniacza wynika, że posiada on offset input voltage do +-0.5mV. Rozumiem, że każdy ze wzmacniaczy tego typu może mieć trochę inne te napięcie i jakoś trzeba by to kalibrować? Może potencjometr (o ile
@kochaj_albo_rzuc: na bank występuje, musisz zobaczyć charakterystyję prądu do napięcia przy oświetelniu i tam to będzie. Co do offsetu to w twoim przypadku najważniejsze jest to, że prąd który płynie przez oświetloną diodę, przepływa przez rezystor w sprzężeniu zwrotnym. Zatem Uwy = I*R, najlepiej ściągnij sobie LTspice i tam sobie zasymuluj układ i będzie Ci prościej zrozumieć co i jak.
Żeby było jasno twój układ przetwarza Prąd na Napięcie.